Navigatie overslaan

Nieuw muse­um Møhl­mann in Appin­ge­dam: schat aan rea­lis­ti­sche kunst in Groningen

Groningen heeft een nieuwe schat. Weliswaar geen pot met oude gouden munten, maar wel een culturele schat: een nieuw museum voor figuratieve schilderkunst. Het museum is een initiatief van kunstenaar Rob Møhlmann, die werkt in dezelfde traditie als de beroemde noord-Groningse kunstenaar Henk Helmantel uit Westermenden, maar dan met modernere onderwerpen.

Het museum is zonder enige subsidie of steun opgezet door de zeer realistisch werkende Rob Møhlmann, samen met zijn vrouw en muze Laura. Het museum wil een herkenbaar platform bieden voor hedendaagse realistische en figuratieve kunst. Het museum past daarmee precies in de Groningse traditie van figuratieve kunst, die door de Academie Minerva in Groningen altijd is hooggehouden.

Rob Møhlmann is zelf schilder en was eerder actief in Noord-Holland. Hij besloot zijn activiteiten naar Appingedam te verplaatsen na het zien van de boerderij, waar hij meteen verliefd op werd. In Appingedam komen nu al meer bezoekers dan vroeger in Noord-Holland, dus hij is zeer tevreden met de verhuizing naar noord-Groningen.

Museum Møhlmann is gevestigd in ‘De Muzeheerd’, een Rijksmonument aan de rand van het historische Appingedam, op ongeveer een kwartier rijden van de stad Groningen. De 47 meter lange kop-hals-rompboerderij met geschakelde bijschuur is in fasen gebouwd tussen 1840 en 1870. Het geheel is nog deels omgracht en ligt op een kavel van een kleine halve hectare met een oprijlaan en (slinger)tuin waar eveneens 14 bomen als monument zijn aangewezen. Op dit paradijselijke perceel is in de grote schuur en de bijschuur het museum ondergebracht.

Het Museum herbergt drie vaste collecties: de Canto Collectie, de Møhlmann Collectie I (werken van hedendaagse realisten en figuratieven) en de Møhlmann Collectie II (werken van de schilder zelf). Daarnaast worden op jaarbasis zo'n drie tentoonstellingen georganiseerd, waaronder de jaarlijks terugkerende Onafhankelijke Realisten Tentoonstelling. Al met al zijn er doorlopend rond de 400 kunstwerken te zien.

www.museummohlmann.nl

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring