Navigatie overslaan

Nieu­we Bin­nen­stads­vi­sie’ moet Gro­nin­gen nog aan­trek­ke­lij­ker maken

De Groninger binnenstad wordt de komende tijd nog aantrekkelijker gemaakt voor bezoekers dan die nu al is. In de Binnenstadsvisie ‘Bestemming Binnenstad’, die de komende jaren ten uitvoer zal worden gebracht, verdwijnen de bussen uit de drukke winkelgebieden en komt er meer ruimte voor voetgangers, fietsers, groen en zitgelegenheden. Volgens wethouder Joost van Keulen allemaal met als doel ervoor te zorgen dat het stadscentrum ook in de toekomst ‘het kloppende hart van Noord-Nederland blijft’.

Volgens Van Keulen betreft het historische plannen, vergelijkbaar met de invoering van het Groningse verkeerscirculatieplan uit 1977, dat ervoor zorgde dat de stad een autoluw centrum kreeg. Destijds kwam hierop veel kritiek, net als op de huidige plannen, maar volgens de wethouder zullen die ook, net als het verkeerscirculatieplan, uiteindelijk voor een betere binnenstad zorgen.

‘Het is een noodzakelijke ingreep zodat onze binnenstad de komende decennia het kloppend hart van Noord-Nederland blijft, waar je niet alleen komt om te shoppen maar ook om te zijn’, aldus Van Keulen over de Binnenstadsvisie. Het vertrek van bussen uit het stadscentrum maakt van Groningen een ‘nog prachtigere plek’, stelt Van Keulen. ‘De Grote Markt wordt groter en er komen meer bankjes, meer groen, wellicht een passende fontein. Als winkelend publiek daardoor langer blijft hangen en meer uitgeeft, profiteren we daar allemaal van.’

Net als van smalle winkelstraten zonder bussen, zo is het idee. In plaats van op de Grote Markt, zullen busreizigers in het vervolg al aan de rand van het centrum uit moeten stappen. Nu is de met horeca, winkels, markten en terrassen bezaaide Groningse binnenstad met zijn ongeveer één vierkante kilometer goed te belopen, maar toch wordt nagedacht over alternatief en duurzame manieren van openbaar vervoer naar de Grote Markt. Enkele ideeën die inmiddels de revue al zijn gepasseerd zijn kleine elektrische treintjes of busjes of golfkarretjes voor mensen die slecht ter been zijn.

Maar wie wil weten hoe de Groninger binnenstad zich de komende jaren blijft ontwikkelen, kan natuurlijk het beste eens in de zoveel tijd zelf even een kijkje te komen nemen. Dan kun je met eigen ogen zien hoe één van de beste binnensteden van Nederland alleen nog maar beter wordt...

gemeente.groningen.nl

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring