Nieuwe directeur wil stappen zetten met Groninger havens
König begon begin september als nieuwe directeur van Groningen Seaports. “Ik ben in een warm bad terecht gekomen”, zegt hij. “Seaports is een prachtige organisatie en het vormt voor mij een inspirerende omgeving. Ik kende het bedrijf al behoorlijk goed, dus ik wist ook wel een beetje waar ik terecht zou komen.”
König loopt al heel wat jaartjes in het havengebied rond. Hij begon in 1993 bij ESD-SIC in Farmsum als milieu-veiligheidsfunctionaris. Via functies als kwaliteitsmanager en international sales manager werd hij uiteindelijk directeur. Maar na zeven jaar wilde hij een nieuwe uitdaging. König ging na de doorstart aan de slag bij Klesch Aluminium Delfzijl, het voormalig Aldel. Dat bedrijf ging onlangs failliet, maar König is ervan overtuigd dat de uitgangspositie beter is dan ooit. “Ik zie goede kansen voor een goede overname en ik hoop dat hier ook snel meer duidelijk over wordt. Als ik er als Groningen Seaports-directeur op positieve wijze aan kan bijdragen, dan doe ik dat natuurlijk graag!”
De koers bepalen we zelf
De nieuwe directeur zag in de laatste jaren het havenbedrijf groeien en groeien. Grote bedrijven investeerden voor vele miljarden. Velen zien zijn voorganger Harm Post als grote inspirator van het succes van de havens. “Ik zie het echter niet als een moeilijke erfenis. Harm is Harm. Hij heeft ontzettend veel goede dingen gedaan. Wat dat betreft kan ik nu ook gewoon op een rijdende trein springen. Maar de koers bepalen we vanaf nu wel helemaal zelf. We rijden op verschillende routes en ik vind echt dat er nog veel mogelijkheden zijn om de havens door te ontwikkelen.’
Havenvisie 2030
Groningen Seaports houdt vast aan de Havenvisie 2030, waarin vergroening van de havens centraal staat. “We blijven up front investeren en moeten daarvoor feeling houden met de markt. Hoe lastig dat soms ook is. We gaan echt inzetten op de circulaire economie, verduurzaming en dus ook vergroening. We gaan op zoek naar nieuwe bedrijven, maar als havenbedrijf houden we ook aandacht voor bestaande bedrijven”, aldus König, die eerder nog werd uitgeroepen tot Plantmanager van het Jaar.
Ambassadeur
König neemt als directeur van Groningen Seaports ook het ambassadeurschap van Groningen over van zijn voorganger Harm Post. “We vertegenwoordigen onze provincie regionaal, landelijk en internationaal op beurzen en congressen door middel van presentaties en sprekers. We doen dat omdat we de volle overtuiging hebben dat Groningen unieke kansen kan bieden aan mensen en bedrijven die zich hier willen vestigen. Daarnaast zijn wij als Groningen Seaports dusdanig ingevoerd in de Groningse maatschappij dat wij mensen van buiten de provincie uitstekend de weg kunnen wijzen in onze mooie provincie”, zegt hij daarover.
Uiteindelijk wil Groningen Seaports ook bijdragen aan de economische welvaart. “We zien het als een kerntaak om bedrijven te faciliteren die zich in ons gebied willen vestigen. Dat zorgt voor groene economische groei en die levert een bijdrage aan de welvaart van Groningen. Daarnaast stimuleren wij allerlei innovatie- en duurzaamheidsprojecten in onze regio door middel van het inzetten van mensen en middelen.”
Die boodschap wil König ook duidelijk maken in bijvoorbeeld Den Haag. “Wij dragen Groningen uit als de provincie met unieke kansen op het gebied van energie en data, biobased economy en chemie en de circulaire economie. Bovendien is het prachtig wonen in een filevrije en rustige omgeving. Voor relatief weinig geld heb je enorm veel leefgenot. Ik woon zelf ook onder de rook van de havens, maar het is er fijn wonen. Ik vaar zo het Schildmeer op, bijvoorbeeld.”
Ambities
Cas König heeft naar eigen zeggen nu zijn droombaan te pakken. En de uitdagingen pakt hij met beide handen aan. “We staan er goed voor”, vindt hij. “Ik verwacht dat we over vijf jaar groter zijn dan nu. Ik denk ook dat we steeds meer ‘ander werk’ in de haven krijgen. Je ziet de verbinding met de stad nu ook al sterker worden. En een Tesla-fabriek in onze havens? Ja, dat zou fantastisch zijn! Ik zie genoeg kansen in de data, de offshore wind en recycling. Genoeg te doen. Aan het werk dus!"