Nieuwe fabriek BioBTX in Delfzijl gaat plastic omzetten in grondstof
BioBTX uit Groningen gaat een nieuwe fabriek bouwen in Delfzijl. In de fabriek zal vanaf 2027 plastic afval worden omgezet in chemische grondstoffen.
De bouw gaat zo’n 80 miljoen euro kosten, zo meldt het Dagblad van het Noorden.
De bouw zal komend voorjaar beginnen onder de naam Petra Circular Chemicals. In 2027 moet de fabriek dan volledig kunnen draaien. Elk jaar zal er 50.000 ton plastic worden verwerkt, ongeveer 10 procent van de totale hoeveelheid plastic afval die Nederland jaarlijks produceert.
Van plastic tot nieuwe grondstof
De bouw van de fabriek is belangrijk voor de industrie waar nu nog voornamelijk gebruik wordt gemaakt van fossiele brandstoffen. Vanaf 2050 mag dat namelijk niet meer. “Dat is een enorme uitdaging en tegelijkertijd ook een enorme kans,” zegt directeur Ton Vries tegen het Dagblad. De lancering van de fabriek past volgens hem dus goed in deze tijd.
In een proeffabriek op de Zernike Campusheeft BioBTX een technologie ontwikkeld om plastic om te zetten in aromaten als benzeen, tolueen en xyleen (btx). Die aromaten kunnen weer worden gebruikt in de productie van plastic, kunststoffen, elektronica en chemie.
70 procent van het afval terug in de productieketen
Die ontwikkelde technologie levert een hoop CO2-reductie op. Vergeleken met de fossiele productie, bespaart het per kilo aromaten vier kilo CO2. “Van de 50 kiloton afvalplastic die we straks verwerken, komt 70 procent terug als grondstof in de productieketen,” legt Vries uit. Daarnaast kan de technologie werken met alle soorten plastic.