Nieuwe fabriek in Delfzijl verwerkt 4.000 ton plastic tot bouwmateriaal
Recyclingbedrijf Uppact bouwt in Delfzijl een demofabriek waar ongesorteerd en ongewassen plastic wordt omgezet in bouwmaterialen. Het is de bedoeling dat de fabriek 4.000 ton plastic per jaar verwerkt, en medio volgend jaar in bedrijf gaat.
Volgens Uppact speelt de fabriek een cruciale rol in de transitie naar een circulaire economie: van plastic afval worden nuttige, liefst circulaire, producten gemaakt. Daarmee wordt voorkomen dat plastic in de verbrandingsoven terechtkomt, en wordt dus ook CO2-uitstoot verminderd.
Uppact is een scale-up van Jan Jaap Folmer en Michel Walstock. Het bijzondere is dat ongewassen, ongesorteerd en ongeshredderd plastic en ook textiel, kan worden verwekt tot robuuste palen, planken en balken.
Voor het verwerken van het plastic en het maken van nieuwe producten is in Australië een speciale machine ontwikkeld, de Unwastor. In de hal van maritiem-afvalinzamelaar Bek & Verburg in de Eemshaven werd al een pilot uitgevoerd. Nu komt er dus een volledige productielijn, in het Chemport Innovation Center (CIC) in Delfzijl. Deze wordt drie keer zo groot als het testmodel in de Eemshaven.
Michel Walstock (CFO van Uppact) wil met de fabriek zoveel mogelijk impact maken. “Want daar is het ons allemaal om te doen. Dat plastic moet niet meer de verbrandingsovens in.’’ De machine slikt simpel gezegd allerlei soorten plastic in en spuugt mooie producten uit, zegt hij. Palen, planken, balken voor in de bouw, maar ook stootbalken die in de haven van Delfzijl dienstdoen. CEO Jan Jaap Folmer: “Onze klanten zijn laaiend enthousiast over de kwaliteit van onze producten.”
Uppact wil na de fabriek in Delfzijl verder opschalen in Noord-Nederland en ook meerdere soortgelijke faciliteiten opzetten in Nederland en Noordwest Europa.
De bouw van de fabriek is mogelijk omdat de NOM en het Groninger Groeifonds (GGF) zijn toegetreden als aandeelhouders en het Polestar Capital Circular Debt Fund een lening verschaft. Samen met de eerder verkregen JTF-subsidie is de financiering voor de fabriek daarmee rond.
Foto: Uppact