Navigatie overslaan

Nieu­we glas­ve­zel­ver­bin­ding maakt Eems­ha­ven nog aan­trek­ke­lij­ker als dataport

De Eemshaven ontwikkelt zich meer en meer tot een belangrijke Europese dataport. Nu het bedrijf Eurofiber een tweede glasvezelverbinding tussen Groningen en de Eemshaven aanlegt, wordt het havengebied een nog aantrekkelijker vestigingsplaats voor datacenters dan het al was.

Door de ligging aan zee, de beschikbaarheid van een zeekabel en de vele (duurzame) energie die er wordt opgewekt, is de Eemshaven een erg aantrekkelijke locatie voor de bouw van datacenters. Niet voor niks opende Google er een gigantisch datacentrum en bouwde TCN er zijn grootste data hotel tot op heden.

Veel internationale partijen die een vestigingsplaats zoeken voor hun datacenter, komen dan ook uit in de Eemshaven en nu er dankzij de aanwezigheid van een volledig gescheiden glasvezelroute naar Groningen ligt - en van daaruit naar datahubs als Hanburg en Amsterdam – zal die interesse naar alle verwachting alleen maar toenemen.

‘De Eemshaven ontwikkelt zich als een datacenter hub en heeft alle potentie een landingsplaats te worden voor zeer grote datacenters’, aldus Arian de Korte, Director Infra Operator bij Eurofiber. ‘De verwachting is dan ook dat veel internationale bedrijven uit de IT en social media-sectoren zich hier zullen vestigen. Zulke partijen eisen een glasvezelnetwerk dat voldoet aan de hoogste normen qua bandbreedte, uptime en latency, en de kortste routes.’

De nieuwe verbinding loopt rechtstreeks tussen Eemshaven en Groningen en biedt daarmee de kortste route naar de datacenter hub Amsterdam. De Korte: ‘Door een tweede redundante verbinding over een geheel andere route te bouwen, garanderen we de gebruikers optimale continuïteit. Onze klanten krijgen een nog sneller netwerk en de kwaliteit die nodig is om hun dienstverlening zeker te stellen.’

De nieuwe verbinding wordt in het vierde kwartaal van 2018 in gebruik genomen.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring