Navigatie overslaan

Nieu­we glas­ve­zel­ver­bin­ding ver­sterkt posi­tie van Eems­ha­ven als inter­na­ti­o­na­le dataport

De Eemshaven ontwikkelt zich meer en meer tot een belangrijke internationale dataport. Onlangs kondigde de wereldwijd opererende datacenterprovider QTS aan zich in het Groningse havengebied te vestigen en presenteerde Google plannen om toch al niet misselijke datacenter in de Eemshaven nog verder uit te breiden. En dan werd deze maand ook nog een tweede glasvezelverbinding met Groningen-Stad opgeleverd, waardoor Dataport Eemshaven alleen maar aantrekkelijker wordt voor de vestiging van datacenters.

De nieuwe, 37 kilometer lange glasvezelverbinding is aangelegd door het bedrijf Eurofiber. De Director Infra Operator van dat bedrijf, Arian de Korte, ziet dat de Eemshaven zich ontwikkelt tot een toplocatie voor grote datacenter: ‘Dat zie je bijvoorbeeld aan de komst van QTS. Zulke partijen eisen een glasvezelnetwerk dat voldoet aan de hoogste normen qua bandbreedte, uptime (beschikbaarheid) en latency (snelheid), en de kortste routes. Met een tweede, rechtstreekse verbinding tussen Eemshaven en Groningen Stad voldoen we hier ruimschoots aan.’

Met de aanleg van een tweede route krijgen klanten van Eurofiber namelijk de beschikking over twee volledig gescheiden glasvezelverbindingen tussen Groningen en de Eemshaven. De link met Groningen is belangrijk, omdat die stad op zijn beurt langs twee routes verbonden met het internetknooppunt Amsterdam, over de Afsluitdijk en over Lelystad, en een snelle verbinding heeft met datahub Hamburg en via die weg ook met Scandinavië.

Groningen Seaports is vanzelfsprekend erg blij met deze verbeterde connectiviteit: ‘Deze nieuwe infrastructuurversterking levert een kwalitatieve keuze voor onze klanten en zal een aanzuigende werking op nieuwe bedrijven hebben’, zo verwacht manager Strategy & Business Development Robert van Tuinen.

Energie

Naast de sterke connectiviteit beschikt Dataport Eemshaven namelijk ook over alle andere faciliteiten die cruciaal zijn voor betrouwbare data-opslag. Zo is de beschikbaarheid van energie in de Eemshaven ongeëvenaard in Europa; het datacenter businesspark kan vanuit de nabije omgeving beschikken over meer dan 8.000 MW, en is er nog volop ruimte om te bouwen.

Google

Dat de omstandigheden er optimaal zijn, blijkt wel uit de onlangs aangekondigde plannen van Google om zijn gigantische datacenter aan de Groningse kust verder uit te breiden. Als die werkzaamheden voltooid zijn, zal er in heel Europa geen groter datacenter te vinden dan Google Eemshaven.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring