Navigatie overslaan

Nieu­we Gro­ning­se schaats­vloer is hele­maal hot’

Een bedrijf in Groningen is er in geslaagd om een nieuwe kunststof ijsvloer op de markt te brengen die aanzienlijk goedkoper is dan tot nu toe gebruikelijk. Daarmee is een gat in de markt gevonden, want de Groningse ijsvloeren gaan nu al de hele wereld over. Het gaat om ijsvloeren van het bedrijf Betech. De bijzondere schaatsvloer heeft de naam Art-Ice meegekregen: een kunststofbaan voorzien van een vette bovenlaag.

Drie werknemers van Betech zijn dagelijks bezig de kunststofplaten met hun bijzondere glij-eigenschappen te vervaardigen. Elk hoofdelement meet één bij twee meter en heeft een dikte van 20, 15 of 10 millimeter. De elementen zijn stapelbaar en met twee personen goed te tillen. Art-Ice-vloeren kunnen worden geplaatst op iedere ondergrond (mits egaal en stevig), de platen worden direct op de ondervloer gelegd en naadloos aan elkaar gemonteerd door een in eigen bedrijf geperfectioneerd zwaluwstaartsysteem.

De schaatsvloer vergt nauwelijks onderhoud; aan het eind van de dag is een veegbeurt genoeg om de baan weer klaar temaken voor de volgende dag. ‘Je kunt zeggen’, vertelt algemeen directeur en aandeelhouder Jendo Sinagl van Betech (54) ‘dat we met deze vloer flink aan ontwikkelingswerk hebben gedaan. Art-Ice is het zesde zelfstandige onderdeel geworden van de Betech Groep en groeit als kool. Bovendien zijn we nog steeds niet uitontwikkeld. We werken nauw samen met TNO en Inno Sport in Papendal.’

De grote voorsprong die het bedrijf door een snelle start heeft kunnen opbouwen heeft er mede toe geleid dat Betech een partnership is aangegaan met de schaatsbond KNSB. Schaatscoryfeeën Barbara de Loor en Annamarie Thomas maken met behulp van het Betech-materiaal kinderen op de Art-Ice-vloer vertrouwd met het schaatsen.

De Groningse kunststof schaatsvloer heeft in enkele jaren door het opvallende succes een bijna onvoorstelbaar netwerk over de hele wereld gespannen. Sinagl kan met smaak anekdotes vertellen hoe de schaatsvloer in het Midden-Oosten voor ongelooflijke drukte zorgde. ‘Ik heb krankzinnige taferelen meegemaakt in positieve zin, de mensen stonden drie, vier rijen dik om toch even te kunnen schaatsen.’ De Zuid-Afrikanen hebben zich inmiddels in de lange rij geïnteresseerden gemeld. Ook in landen als India en Thailand worden banen aangelegd. Zo’n 256 verkoopkanalen over de hele wereld zorgen er voor dat Betech Groningen blijft produceren en exporteren. Sinagl koestert het succes. ‘Onze robotmachines produceren 16 van de 24 uur kunststof schaatsvloeren. Met name Duitsland groeit momenteel sterk, maar ik kan ook Groot-Brittannië noemen, en een hele serie andere landen. Zuid-Korea heeft net 2000 vierkante meter schaatsvloer besteld.’

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring