Navigatie overslaan

Nieu­we kan­sen voor che­mie Delf­zijl na wereld­pri­meur met waterstof

Is waterstof de nieuwe motor voor de chemische industrie in Delfzijl en daarmee voor de productie van een belangrijk deel van de chemie van Nederland? Dat is nog te vroeg om te zeggen, maar er komt in Delfzijl in elk geval wel een voor Nederland en de rest van Europa unieke installatie die waterstof kan produceren. Dat kan dan worden ingezet als een nieuwe, goedkopere en duurzame energiebron voor de chemie in Noord-Groningen, waardoor de concurrentiepositie er aanzienlijk wordt verbeterd. En er is er nog meer goed nieuws te melden voor de Eemsdelta: chemiebedrijven die in Groningen investeren krijgen namelijk een bijzondere overheidssubsidie.

Waterstof en Power to Gas

Wat betreft waterstof: daarover werd op 10 april bekend gemaakt dat in Delfzijl binnen twee jaar de eerste grootschalige ‘Power to Gas-installatie’ ter wereld gebouwd. Power to Gas is de naam van het proces waarbij met behulp van groene stroom via elektrolyse water wordt omgezet in waterstof en zuivere zuurstof. Een intentieverklaring voor de bouw van de installatie werd op de Hannover Messe ondertekend. Dat gebeurde in aanwezigheid van onder andere de Groningse Commissaris van de Koning Max van den Berg.

Het is de bedoeling een installatie te bouwen van 12 Megawatt, die waterstof en syngas gaat produceren voor de chemische industrie. Door het gebruik van dit duurzaam geproduceerde syngas wordt een forse stap gezet in de vergroening van de chemische industrie. Daarnaast vormt de Power to Gas-technologie een oplossing voor de opslag van tijdelijke overschotten van wind- en zonnestroom.

De installatie die in Delfzijl wordt gebouwd is niet alleen de eerste in Nederland, maar ook de grootste in zijn soort. In Duitsland zijn al veel Power to Gas-initiatieven, maar van aanzienlijk kleinere omvang. Uniek in het Groningse project is ook het gebruik van de zuurstof uit elektrolyse in het vergassingsproces. In de meeste andere Power to Gas-projecten wordt de duurzame zuurstof niet verder gebruikt.

De intentieverklaring voor de bouw van de installatie was opgesteld door Siemens, Stedin, Gasunie, A.Hak, Hanzehogeschool/EnTranCe en stichting Energy Valley .

Subsidiemogelijkheden verruimd

Een andere veelbelovende ontwikkeling is het feit dat het Rijk en de provincie Groningen beide 20 miljoen euro opzij zetten om de bedrijvigheid in Noordoost-Groningen aan te jagen. Chemiebedrijven die in de Eemsdelta investeren, krijgen dan een overheidssubsidie. Dit is onderdeel van een pakket maatregelen om de chemie in de Eemsdelta te hulp te schieten.

Directe aanleiding hiervoor was het faillissement van Aldel, de aluminiumfabrikant in Delfzijl. Hoewel het plan nog verder moet worden uitgewerkt, meldt Peter Brouns, directeur van de Samenwerkende Bedrijven Eemsdelta (SBE), al dat chemiebedrijven die al in de regio zitten of zich daar willen vestigen 10 procent tot 15 procent subsidie op investeringen krijgen.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring