Navigatie overslaan

Nieu­we KvK-voor­zit­ter: Noor­den moet zich op het oos­ten richten

De nieuwe, gefuseerde Kamer van Koophandel Noord-Nederland gaat zich meer richten op Duitsland, Scandinavië en het gebied daarachter. Dat zei de kersverse Jacob Emmelkamp op 3 januari tijdens zijn Nieuwjaarsspeech. De nieuwe noordelijke kamer is samengesteld uit de Kamers van Koophandel Groningen, Drenthe en Friesland.

Volgens Emmelkamp liggen voor Noord-Nederlandse ondernemers grote kansen in met name Duitsland. Omdat Den Haag volgens hem niet genoeg doet om de noordelijke economie een impuls te geven, is het belangrijk de banden met het oosten aan te scherpen. Toch blijft de Randstad belangrijk. “Niet met de rug naar het westen, maar met de blik naar het oosten”, aldus de nieuwe voorzitter.

Emmelkamp baseerde zijn uitspraken vooral op de manier waarop het plan voor de Zuiderzeelijn afgeschoten is. “Van de politici in Den Haag moeten we het niet hebben”, stelde hij. “In Den Haag hebben ze alleen maar oog voor de Randstad, terwijl ze niet beseffen dat veel Randstedelijke problemen in het Noorden opgelost kunnen worden. Dat Den Haag serieus praat over een geldverslindend eiland in zee is te gek voor woorden. Voor een schijntje van dit bedrag kan de Nederlandse economie een impuls gegeven worden, door de verbindingen naar de Noordoostpolder en verder naar het Noorden te verbeteren. Als er een goede ontsluiting zou komen richting Almere, Lelystad en verder naar Heerenveen en Groningen hebben we zo’n eiland helemaal niet nodig. Kijk eens naar wat voor potentieel er in het Noorden al aanwezig is”, aldus Emmelkamp stellig.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring