Navigatie overslaan

Nieu­we lec­tor Han­ze­ho­ge­school gebruikt data sci­en­ce om gezond gedrag te stimuleren

De Hanzehogeschool Groningen heeft een lectoraat Peronalized Digital Health in het leven geroepen. Lector Hilbrand Oldenhuis gaat samen met professionals uit de zorg- en welzijnssector onderzoeken hoe persoonlijke, continu verzamelde data ingezet kunnen worden om gezond gedrag optimaal te ondersteunen.

Persoonlijke data die verzameld worden met behulp van apps, sensoren in onze smartphones en wearables (sensoren die op het lichaam gedragen worden) zijn steeds betrouwbaarder en beter beschikbaar. Voordat gebruikers weten of en hoe ze hun gedrag moeten veranderen om gezond te blijven of te worden, is het echter noodzakelijk dat de verzamelde gegevens op een intelligente manier met elkaar gecombineerd worden. Door de toepassing van data science ontstaat betekenisvolle informatie op individueel niveau.

Samenspel psychologie en ICT

Binnen het lectoraat is Hilbrand Oldenhuis op zoek naar het samenspel tussen technologie, data en psychologie. Een mooi voorbeeld hiervan is de online tool Liv, ontwikkeld door de Groningse start-up Coachjezelf, internetbureau Coolminds en de Hanzehogeschool. Deze tool helpt patiënten met lichte psychische vragen effectiever te coachen. Patiënten gaan op hun mobiel of tablet sneller met oefeningen aan de slag en praktijkondersteuners van huisartsen kunnen de vorderingen online zien. Daardoor gaan face-to-face afspraken meer de diepte in, wat effectiever werkt. Er ontstaat meer grip op het proces. Daarnaast biedt digitalisering oplossingen voor wachtlijsten, stijgende kosten en meer eigen regie in de zorg.

Een ander belangrijk doel, naast de ontwikkeling van nieuwe kennis en innovatieve producten, is het ondersteunen van professionals in het zorg- en welzijnsdomein. Om hen te leren werken met nieuwe technologieën en te stimuleren een bijdrage te leveren aan het onderwijs, zodat ook toekomstige professionals berekend zijn op de digitale (zorg)wereld.

Lectoraat Personalised Digital Health

Het lectoraat Personalised Digital Health is verbonden aan het Instituut voor Communicatie, Media & IT van de Hanzehogeschool Groningen en maakt deel uit van het Marian van Os Centre of Expertise Ondernemen. Ook docent-onderzoekers en studenten van andere instituten van de hogeschool zijn verbonden aan het lectoraat, bijvoorbeeld Gezondheidsstudies, Sociale Studies, Verpleegkunde en Sportstudies.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring