Navigatie overslaan

Nieu­we Pron­k­je­wails’ te zien in Gro­nin­ger Museum

De tentoonstelling Pronkjewails – Design uit heden en verleden, met verrassende en verleidelijke designstillevens van objecten uit de eigen collectie van het Groninger Museum, is vernieuwd. Gastconservator en designexpert John Veldkamp kon bij lange na niet al zijn ideeën kwijt in het Starck Paviljoen. Daarom is, nu de tentoonstelling een jaar te zien is, een aantal combinaties van keramiek en glas vervangen door nieuwe Pronkjewails.

Veldkamp was ruim 30 jaar eigenaar van de spraakmakende Groninger designwinkel annex kunstgalerie John John’s, waar hij jarenlang zijn talent voor het samenstellen van bijzondere composities demonstreerde. Hij heeft in de jaren tachtig een belangrijke impuls gegeven aan toenmalig Groninger Museumdirecteur Frans Haks om (post)modern design te gaan verzamelen.

Een van de nieuwe stillevens bestaat uit objecten van designfirma’s Alessi en ACME. Geheel volgens de visie van Frans Haks worden hier gebruiksvoorwerpen gepresenteerd in een museum en daarmee verheven tot kunst. Hij toonde daarmee dat kunst zich vaak op een grensvlak bevindt, tussen kunst en design of tussen design en gebruiksvoorwerp. De plastic objecten in dit stilleven waren een geschenk van Alessi naar aanleiding van de tentoonstelling Haks was Here (1999). De sieraden zijn destijds door het museum aangekocht en behoren tot de grootste museale ACME-collectie ter wereld.

Publicatie
In de museumwinkel is een boekje te koop met 24 ansichtkaarten van door John Veldkamp samengestelde stillevens en een interview met Veldkamp over zijn relatie met het Groninger Museum, geschreven door Steven Kolsteren, voormalig hoofd educatie van het Groninger Museum. Daarnaast zijn losse ansichtkaarten van een aantal Pronkjewails verkrijgbaar.

Pronkjewails – Design uit heden en verleden
is tot en met 9 mei 2021 te zien in het Groninger Museum.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring