Nieuwe stap in landelijk waterstofnetwerk: Gasunie test opslag in Zuidwending
Een nieuwe stap in het transport van groene waterstof via het bestaande gasleidingnetwerk van Gasunie: komende week wordt de installatie getest die nodig is voor de opslag van waterstof in de zoutcavernes bij Zuidwending. Deze opslag wordt straks een belangrijk onderdeel in het transport van waterstof naar de energieclusters in Nederland. De eerste delen daarvan moeten in 2025 gereed zijn.
De test komende week moet uitwijzen of de installatie werkt. Ook eventuele milieueffecten en risico’s worden in kaart gebracht, zo meldt het Dagblad van het Noorden.
De bedoeling is dat er in 2026 voor het eerst een caverne met waterstof gevuld wordt. Uiteindelijk zullen er vier cavernes gevuld worden.
Proef in kleine caverne
De proef wordt uitgevoerd in een piepkleine caverne van zo’n 100 vierkante meter groot. De pilot gebeurt bewust in een zo’n kleine holte, want daar is maar weinig waterstof voor nodig.
Het testen gaat in twee stappen. Bij de eerste fase wordt gedurende vier weken bekeken of de mantelbuis in het boorgat de druk aan kan. Vanaf november wordt de rest van de installatie getest. Als de proef geslaagd is, kan Gasunie de caverne klaar maken voor opslag.
De opslag is een belangrijk element in het netwerk omdat groene waterstof vooral wordt geproduceerd met elektriciteit van windmolens op zee. Daarom is het belangrijk dat de waterstof kan worden opgeslagen als er teveel stroom wordt geproduceerd, en de voorraad kan worden aangesproken als er weinig wind is.
Gasunie kreeg eind juni groen licht van het kabinet om het bestaande gasleidingennetwerk in Nederland om te bouwen tot een waterstofnetwerk. Met het project is een investering van 1,5 miljard euro gemoeid. Het landelijke waterstofnetwerk moet in 2027 klaar zijn en zal dan voor 85 procent uit hergebruikte aardgasleidingen bestaan, aangevuld met nieuwe leidingen. Als er een heel nieuw leidingnetwerk moest worden aangelegd, zou het project vier keer zo duur uitvallen.