Navigatie overslaan

Nieu­we test­lo­ca­ties voor 5G-toe­pas­sin­gen in Noord-Groningen

5Groningen, de proeftuin voor 5G-toepassingen op de Zernike Campus, krijgt nieuwe testlocaties in Noord-Groningen. De komst van de nieuwe testlocaties moet zorgen voor een snelle marktintroductie van 5G-toepassingen die in de proeftuin worden ontwikkeld.

In 5Groningen experimenteren ondernemers en non-profitorganisaties met toepassingen voor de nieuwe generatie mobiel internet. De uitbreiding met een aantal nieuwe testlocaties in Noord-Groningen zorgt naar verwachting voor vijf nieuwe banen bij de organisatie. Daarnaast wordt verwacht dat de komende jaren zo'n vijftien nieuwe bedrijven zich bij het project zullen voegen, die samen goed zijn voor nog eens 45 banen.

Autonoom vervoer en landbouwinnovatie
Het lectoraat New Business & ICT van de Hanzehogeschool Groningen is aanspreekpunt voor 5Groningen en exploitant van de proeftuin (het 5G Lab op de Zernike Campus). Deze testlocatie is sinds juni 2017 in gebruik en begon met vijf projecten. Inmiddels is dat aantal uitgebreid naar zeventien. Deze projecten sluiten vaak aan op specifieke vraagstukken die spelen in de regio. Zo worden er proeven gedaan met een zelfrijdend busje en met de 'smart potato', een gerobotiseerde aardappel die boeren inzicht biedt in bijvoorbeeld de bodemgesteldheid.

Financiering
De provincie draagt vanuit Groningen@Work, het programma voor economie en arbeidsmarkt 2016-2019, een half miljoen euro bij aan de uitbreiding van het project. Het gaat hierbij om co-financiering, als onderdeel van een bijdrage vanuit het Operationeel Programma Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), bedoeld voor vernieuwingen in het midden- en kleinbedrijf.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring