Navigatie overslaan

NOM: Gro­ning­se eco­no­mie komt steeds meer op stoom!’

De economie van Groningen, en ook die van de andere twee provincies in het Noorden, komt steeds meer op stoom. Er is een grote investeringsbereidheid bij bestaande bedrijven en met name in de stad Groningen gaat het met de start-ups nog beter dan in Amsterdam. De betere economische ontwikkeling heeft er toe geleid dat 2014 een zeer goed jaar was, maar het jaar 2015 zou nog wel eens mooiere resultaten kunnen laten zien.

Dat zei Siem Jansen, directeur van de NOM, Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Nederland. In het hoofdkantoor van de NOM in Groningen gaf hij zijn visie op de actuele situatie van de economie van Groningen en de rest van het Noorden, ter gelegenheid van het verschijnen van het jaarverslag over 2014.

Volgens Jansen begint de noordelijke economie de dip van 2010-2015 nu toch echt te boven te komen. De investeringsbereidheid van noordelijke ondernemers neemt voortdurend toe. Dat leidde er toe dat de NOM over 2014 een positief resultaat kon boeken van 9 miljoen euro.

Ten opzichte van 2013 was er sprake van een forse groei van het bedrag aan uitzettingen. Het investeringsniveau komt met € 9,2 miljoen ruim over het uitzettingsniveau van 2013 (5,8 miljoen), maar de NOM denkt dat hier de komende jaren nog meer groei te behalen valt. Dankzij de acquisitie-activiteiten van de NOM investeerden buitenlandse bedrijven vorig jaar in totaal 831 miljoen euro in het Noorden. Dat leverde bijna 400 banen op.

Google naar Eemshaven

Een van de grootste successen van het vorig jaar was volgens de NOM de komst van Google naar de Eemshaven. ‘Daar gingen qua acquisitie wel drie jaar van voorbereiding aan vooraf, maar uiteindelijk met een prachtig resultaat. Ook dit jaar zitten er weer mooie vogels in de lucht!’, aldus Jansen, die dus suggereerde dat er opnieuw grote bedrijven naar Groningen kunnen gaan komen.

Sterkte en zwakte

Een van de zwakke punten van de Noordelijke economie is volgens de NOM echter de export. ‘Het noordelijke bedrijfsleven, en dan met name het Drentse en Friese, exporteert te weinig. Dat is jammer, want je zult toch echt de internationale markt op moeten. Nederland raakt voor een groot deel verzadigd, en dan is het voor bedrijven veel interessanter om zich op de wereldmarkt te storten’, aldus Siem Jansen.

Volgens de NOM weten veel inwoners van het Noorden niet hoe goed het hier economisch gezien eigenlijk gaat. ‘Er blijkt enorm veel geïnvesteerd en gestart te worden. Als je echt kijkt naar waar wij goed in zijn, dan bloeit er hier veel meer dan je denkt. Daar bouwen wij als NOM dan graag op voort, zoals met het project Regional Smart Factories, dat helemaal gericht is op de maakindustrie. Ook gaan we ons meer richten op de bio based economy’, vertelt Sander Oosterhof, directeur Foreign Investment van de NOM.

Volgens hem gaat het goed met het halen van buitenlandse bedrijven naar het Noorden. ‘We hebben echt hele sterke punten in Groningen en de rest van het Noorden, waar buitenlands bedrijven echt belangstelling voor hebben. Zo hebben we hier veel ruimte en een goede infrastructuur. Daardoor begint het Noorden echt steeds meer in beeld te komen bij buitenlandse bedrijven.’

www.nom.nl

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring