Navigatie overslaan

Noord-Gro­nin­gen in top vijf van Neder­land­se eco­no­mi­sche groeibriljantjes

De Noord-Groningse gemeenten Delfzijl, Appingedam en Loppersum staan op de vierde plaats in een door ondernemersmagazine Sprout opgestelde top vijf van economische groeibriljantjes in Nederland. Voor de lijst baseerde Sprout zich op gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Opvallend is dat in die gegevens de economische waarde van bodemschatten niet is meegeteld. Was dat wel gedaan, dan was Groningen dankzij de gasbel die er in de bodem zit het meest waardevolle gebied voor de Nederlandse economie.

Ondanks het niet meetellen van die gasreserves staat er toch een Groningse regio in de top vijf, die wordt aangevoerd door de rand van Groot-Rijnmond in Zuid-Holland. Noord-Groningen heeft haar vierde plaats vooral te danken aan de aanwezige energiesector. De verschillende energiecentrales (in aanbouw) en de 83 reusachtige windmolens in het gebied produceren maar liefst de helft van de gehele nationale elektriciteitsconsumptie. Daarnaast bouwt Vopak er momenteel grote LNG-terminals voor de opslag van gas en is er volgens het CBS in de regio sprake van een groeiende zorgsector.

De gehele top vijf ziet er als volgt uit: Overig Groot Rijnmond (zonder Rotterdam), IJmond, Zeeuws-Vlaanderen, Delfzijl, Appingedam en Loppersum, Haarlemmermeer, Aalsmeer en omstreken. Met dus de aantekening dat als de gasreserves van het Slochterenveld waren meegeteld er ook in deze lijst letterlijk niets boven Groningen gaat.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring