Navigatie overslaan

Noord-Gro­nin­gen ook de komen­de jaren inter­na­ti­o­na­le proef­tuin voor 5G-internet

Noord-Groningen blijft ook de komende jaren een belangrijke internationale proeftuin voor 5G. Het project 5Groningen, waarin nieuwe toepassingen voor supersnel mobiel internet worden getest, duurt in elk geval nog tot 2020, zo zijn de samenwerkende partijen onlangs overeengekomen.

Binnen 5Groningen werken ondernemers en non-profitorganisaties samen met experts aan toepassingen voor de nieuwste generatie mobiel internet op de gebieden zorg, energie, verkeer en logistiek, landbouw en leefomgeving. Denk bijvoorbeeld aan zelfrijdende vervoer of sensoren die landbouwgewassen monitoren en de data die dat oplevert in real time doorsturen naar boeren. Die kunnen daardoor snel ingrijpen bij ziekten of kunnen direct hun irrigatiebeleid kunnen aanpassen. Of neem een project waarbij artsen in het ziekenhuis kunnen meekijken in ambulances en daardoor al (deels) een diagnose kunnen stellen voordat de patiënt is gearriveerd. Het zijn slechts enkele voorbeelden van het baanbrekende onderzoek dat onder de vlag van 5Groningen wordt uitgevoerd.

Om alle kennis bij elkaar te brengen, is afgelopen jaar op de Zernike Campus in Groningen het 5G Living Lab geopend. Hier kunnen 5G toepassingen worden getest en verder ontwikkeld. Bijvoorbeeld drones en virtual/augmented reality en allerlei toepassingen met internet of things (IoT). Het lab vormt zo het voorportaal voor de echte veldtesten. Hier worden de protoypes eerst getest voordat ze live worden ingezet in Noord-Groningen.

Met de recente ondertekening van het 5Groningen Convenant 2018-2020 hebben de samenwerkende partijen (Economic Board Groningen, KPN, Agentschap Telecom, Vodafone, Ericsson, TNO, Huawei, de Rijksuniversiteit Groningen, SURF en Hanzehogeschool) vastgelegd dat Noord-Groningen ook de komende jaren een voortrekkersrol blijft vervullen in het internationale 5G-onderzoek.

Noord-Groningen het 5Groningen Convenant 2018-2020. Alle tien Founding Fathers zetten daarmee hun samenwerking voort in de volgende fase van de realisatie van het 5G Fieldlab in Noord-Groningen.

Meer informatie over de experimenten met 5G-technologie in Groningen: www.5groningen.nl

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring