Navigatie overslaan

Noord-Neder­land nu ook proef­tuin voor sen­sor­lui­ers en slim­me tandenborstels

Sensoren in luiers, slimme tandenborstels, middeltjes tegen darmkrampjes en nog veel meer: in Groningen is Newborn van start gegaan. Binnen dit grootschalig proeftuinonderzoek werken de wetenschap en het bedrijfsleven samen aan innovaties op het gebied van (kinder)geneeskunde.

Newborn is een samenwerking van Lifelines, UMCG, Philips en de coöperatie van MKB Life Science en Medtech bedrijven in het Noorden (Life Cooperative). Zij vragen deelnemers aan het Noord-Nederlandse bevolkingsonderzoek Lifelines-NEXT, waarin een groot aantal zwangere vrouwen worden gemonitord, om verschillende apparaten bij zichzelf of in hun leefomgeving te testen.

Het gaat daarbij om apparaten die inzicht kunnen geven in de gezondheid of kunnen bijdragen aan betere gezondheid. Denk bijvoorbeeld aan slimme tandenborstels, weegschalen en health watches, babymonitoren, sensoren in plasluiers om zere billen te voorkomen of fijnstofmeters waarmee de gezondheid van de leefomgeving kan worden bepaald.

Die hulpmiddelen geven deelnemers op een praktische manier inzicht in hun eigen gezondheid, maar ook in die van hun kind(eren) en hun directe leefomgeving. Zo geeft een sensor in luiers bijvoorbeeld aan wanneer een luier verschoond zou moeten worden, zodat rode billetjes voorkomen kunnen worden, en kan een slimme tandenborstel inzicht in poetsgedrag en andere informatie over mondgezondheid geven.

Daarnaast kunnen wetenschappers met al deze data nog beter onderzoek doen naar de gezondheid van moeder en kind(eren) en de factoren die dit bepalen. Dergelijke resultaten kunnen van groot belang zijn voor het vóórkomen van ziektes.

En ook de aangesloten medische techbedrijven hebben baat bij het onderzoek: op basis van de uitkomsten kunnen zij hun producten optimaliseren, zodat ze betrouwbaarder en gebruiksvriendelijk worden. Uiteindelijk draagt dat natuurlijk ook weer bij aan een betere volksgezondheid.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring