Navigatie overslaan

Noord-Neder­lands mkb beschikt over ver­ras­send veel innovatiekracht

Naast de usual suspects zoals grote technologiebedrijven en kleine hightech start ups zijn er in Noord-Nederland ook andere bedrijven in onverwachte sectoren die excelleren in innovatie. Dat blijkt uit de Noordelijke Innovatiemonitor, een onderzoeksproject van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) in samenwerking met het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN).

Het doel van de Noordelijke Innovatiemonitor is jaarlijks de innovatieactiviteiten, investeringen en prestaties van mkb-bedrijven uit Noord-Nederland in kaart te brengen en te analyseren. Voor het onderzoek in 2016 zijn 3000 noordelijke mkb-bedrijven benaderd waarvan 432 bedrijven de vragenlijst substantieel hebben ingevuld. ‘Deze sample geeft ons de mogelijkheid om inzicht te krijgen in de innovatiekracht van Noord-Nederlandse mkb-bedrijven’, aldus RUG hoogleraar Strategie en Innovatie Dries Faems.

Vaak wordt gedacht dat grote technologiebedrijven en start ups verantwoordelijk zijn voor innovaties. Uit het onderzoek blijkt echter dat er ook in het Noord-Nederlandse mkb veel innovatiekracht zit. We hebben het dan vooral over ondernemingen die langer dan 10 jaar bestaan en minder dan 10 werknemers hebben. Van deze 105 zogenaamde ‘microbejaarden’ in het Noorden zijn er 23 (22 procent) koploper in innovaties.

Hoe meer bedrijven investeren in innovatie, hoe meer dit loont, aldus de Noordelijke Innovatiemonitor. Zo halen bedrijven die geld investeren in onderzoek en ontwikkeling meer omzet uit nieuwe producten en diensten. Toch is er ook een groep van bedrijven die met relatief weinig financiële investeringen in onderzoek en ontwikkeling enorme resultaten boekt op het vlak van innovatie. Deze ‘zuinige superinnovatoren’ lijken bovendien te zitten in eerder onverwachte sectoren zoals scheepsbouw en recreatie.

Het samenwerken tussen bedrijven, overheden en burgers in zogenaamde proeftuinen, waarbij samen nieuwe producten en diensten worden ontwikkeld, is een goede werkwijze om de innovatiekracht van mkb-bedrijven te verhogen, zo blijkt uit het RUG-onderzoek. Daarentegen geldt dat minder voor de samenwerking tussen overheden en bedrijven in multidisciplinaire innovatienetwerken. Een mogelijke verklaring is dat de meerwaarde van dit soort samenwerking zich pas manifesteert op de langere termijn, terwijl de kosten vooral zichtbaar worden op de korte termijn.

http://www.snn.eu/upload/documenten/actueel/overzichtsrapport-2016-06-6-2016-lh-accept-opmaak-definitief.pdf

http://www.snn.eu/upload/documenten/actueel/infographic-samenvatting-innovatiemonitor-2016.pdf

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring