Navigatie overslaan

Noor­den maakt gro­te inhaalslag”

Het Noorden is na jaren eindelijk bezig met een grote inhaalslag. Dat zegt Siem Jansen, directeur van de Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij (NOM) naar aanleiding van de cijfers van het CWI waaruit blijkt dat de werkloosheid in de drie noordelijke provincies steeds verder afneemt. “De achterstand met het Westen wordt steeds kleiner,” verwoordt hij.

Het Noorden is na jaren eindelijk bezig met een grote inhaalslag. Dat zegt Siem Jansen, directeur van de Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij (NOM) naar aanleiding van de cijfers van het CWI waaruit blijkt dat de werkloosheid in de drie noordelijke provincies steeds verder afneemt. "De achterstand met het Westen wordt steeds kleiner," verwoordt hij.

Het feit dat de werkloosheid in het Noorden afgelopen jaar met meer dan 20 procent daalde, tegen over 18,7 procent voor de rest van het land, heeft ook te maken met het aantal starters in de drie noordelijke provincies, zegt de directeur. In de provincie Groningen is met name de ICT-sector populair onder de jonge ondernemers die een eigen bedrijfje willen beginnen. "Terwijl je in Friesland bijvoorbeeld een duidelijke spin-off ziet van de activiteiten van het wetenschappelijke waterinstituut Wetsus", voegt hij toe. Volgens hem hebben afgelopen twee jaar zeker nieuwe twintig bedrijven het licht gezien, die allemaal actief zijn in de watersector en die gezamenlijk 150 arbeidsplaatsen hebben opgeleverd.

Behalve de watersector en de zakelijke dienstverlening, waar ICT onder valt, laat ook de scheepsbouw een flinke opleving zien. "De scheepswerven in het Noorden barsten tot 2013 van het werk en zitten dan ook te springen om mensen", weet Jansen. "Wie een baan wil in deze sector en goed met z'n handen kan werken, kan zo aan de slag."

Volgens Jansen trekt de economie in het Noorden pas sinds één à twee jaar weer flink aan, terwijl de rest van Nederland al in 2005 een economische opleving kende. "In het Noorden wordt er, in vergelijking met de rest van het land, relatief weinig geëxporteerd. Wanneer de internationale markt dan aantrekt, merk je dat dus als eerste in die gebieden waar vanuit het meest geëxporteerd wordt."
Al met al kan worden gezegd dat het Noorden na al die jaren eindelijk bezig is met een inhaalslag, concludeert Jansen. "De Langman-gelden werpen nu ook duidelijk hun vruchten af", zegt hij, doelend op de vele miljarden die afgelopen jaren in het Noorden zijn geïnvesteerd ter versterking van de regionale economie. "Dankzij deze financiële injecties timmert het Noorden nu hard aan de weg als Energy Valley van Nederland en gaat het ook goed met de water- en sensortechnologie."

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring