Navigatie overslaan

Noor­den motor van Neder­land­se economie

Is Rotterdam de motor achter de Nederlandse economie? Of Schiphol? Of Amsterdam met haar financiële instellingen en creatieve industrie? Misschien zijn ze het allemaal, maar in dit rijtje hoort zeker ook Noord-Nederland thuis. Dat blijkt uit een overzicht van het in Groningen gevestigde Energy Valley. Deze stichting heeft alle investeringen in de energiesector die er de komende jaren aankomen op een rijtje gezet. En wat blijkt? In Noord-Nederland wordt de komende jaren voor het astronomische bedrag van 22 miljard euro geïnvesteerd in de energiesector.

Het is niet zo heel lang geleden dat Noord Nederland als een soort achterstandgebied werd beschouwd. Maar de afgelopen jaren is hier een stevige inhaalslag gemaakt op economisch gebied. Zo stevig, dat het Noorden als economische motor de koppositie van de Randstad heeft overgenomen. Dat meldt Gerrit van Werven, directeur van Energy Valley in het blad ‘Resource’.

De Energy Valley regio omvat Groningen, Friesland, Drenthe en de kop van Noord-Holland. Bij de 22 miljard die hier geïnvesteerd gaan worden gaat het onder meer om de bouw van elektriciteitscentrales van RWE (2,5 miljard), NUON (2 miljard), Advanced Power (1 miljard). Ook komen er investeringen van Tenett (1 miljard), in windmolens voor de kust van Schiermonnikoog (2 miljard), NordNed (0,5 miljard), Gaswinning (3,5 miljard). Daar komen ook bij investeringen in innovatieve zaken als smart grids, groen gas en zonnetechnologie.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring