Navigatie overslaan

NPG stelt 1,5 mil­joen beschik­baar voor ver­be­te­ren van Gro­ning­se economie

Het Nationaal Programma Groningen (NPG) stelt 1,5 miljoen euro beschikbaar voor projecten op het gebied van landbouw en voedsel, waterstofeconomie, gezondheid, circulaire economie en vrijetijdseconomie.

Het geld gaat naar projecten die ervoor moeten zorgen dat generaties Groningers die nu opgroeien in de toekomst ook nog de voordelen van deze investeringen ervaren.


Opleidingsinstituut voor waterstof

Op het gebied van waterstof wil NPG onder andere, samen met bedrijven, kennisinstellingen en overheden, met een plan komen voor een kennis- en opleidingsinstituut voor waterstof. Ook moet er een plan komen om bestaande initiatieven op het gebied van waterstof te versterken en versnellen. 

Als het gaat om circulaire economie wil het programma onderzoeken welke kansen er op dit gebied liggen voor Groningen. De focus ligt daarbij van de industrie en het gebruik van duurzame grondstoffen.

Ook gaat er geld naar het aanstellen van kwartiermakers op het gebied van preventieve gezondheid en medische technologie. Het uiteindelijke doel is om een programma te ontwikkelen voor de komende tien jaar. Een ander deel van het beschikbare budget is voor het uitvoeren van haalbaarheidsonderzoek.

Gericht op MKB


De projecten worden, samen met partijen in de regio, nog verder uitgewerkt naar concrete projecten. De projecten die de overheden en het NPG kiezen, moeten Groningen (economisch) voordeel opleveren en gericht zijn op het midden- en kleinbedrijf (MKB).

Naast de 1,5 miljoen voor projecten, heeft het NPG ook 100.000 euro beschikbaar gesteld voor de Toukomstdocumentaire 'Gewoon geluk'.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring