Navigatie overslaan

Nu is hét moment voor bedrij­ven om naar Chi­na te gaan!’

‘Het is duidelijk te merken dat Nederlandse bedrijven zich meer op China beginnen te oriënteren. Niet om goedkope producten te importeren zoals vroeger, maar ook om hun eigen product te exporteren. Toch zijn er ook nog veel bedrijven die China negeren. En dat is heel jammer, want nu is het écht tijd om die kant op te gaan: over vijf jaar ben je te laat.’

Marion Tjin-Tham-Sjin, die dit betoogt, is als ondernemer gespecialiseerd in het helpen van Nederlandse bedrijven bij het zetten van stappen op de Chinese markt. Ze kent die markt bijzonder goed. Niet alleen woont ze de helft van het jaar in Shanghai, maar vooral dankt ze haar kennis van de Chinese markt aan het feit dat ze in 2006 haar eigen bedrijf oprichtte: Splendid China. Inmiddels heeft ze vestigingen in Appingedam en Shanghai, waar Splendid China acht medewerkers heeft.

Voor haar ondernemerschap werd ze in mei van dit jaar in de categorie ‘international business’ beloond met de titel Zakenvrouw van de Wereld. Dat gebeurde tijdens het Wintrade Gala in Londen, een organisatie die vrouwelijk ondernemerschap stimuleert. ‘Dat ik die titel kreeg was natuurlijk een fantastische ervaring en een kroon op mijn werk. Anderzijds: het leven gaat wel gewoon door, en dus was het al snel: back to business. Al heb ik wel veel publiciteit gekregen, en dat was natuurlijk zeer waardevol.’

Marion Tjin-Tham-Sjin is geboren en getogen in de provincie Groningen, en heeft een Chinese vader en Nederlandse moeder. Ze voelt zich Groningse. ‘Dit is mijn thuis, ik ben een Groningse.’ Maar ze voelt zich ook steeds meer thuis in China, waar ze dus de helft van het jaar doorbrengt.

‘Wat wij doen met Splendid China is dat we Nederlandse bedrijven begeleiden bij het zetten van hun eerste stappen op de Chinese markt. Dat begint met marktonderzoek, het analyseren van kansen en bedreigingen. We kijken voor de klant of er potentie is. En als dat zo is, vertalen we de Nederlandse producten naar de Chinese markt, we helpen bij een vertaalslag. Dit 'verchinezen' kan inhouden we dat we er een Chinees sausje over doen, bijvoorbeeld door de kleur, de naam of de smaak aan te passen’, vertelt Marion.

Volgens haar is er momenteel sprake van een kentering. Toen ze in 2006 begon met haar bedrijf begeleidde ze Nederlandse bedrijven vooral met import vanuit China. Na de crisis werd dat anders. Nu het economisch steeds beter gaat in China is er een grotere vraag naar high quality-producten, daar is nu geld voor. Zeker nu het voor China lastiger zakendoen is met de VS liggen er kansen voor Nederlandse bedrijven. Met name voor de medische industrie en de gezondheidszorg.

Dankzij de toenemende handelscontacten groeit ook haar bedrijf Splendid China gestaag door. Niet op ongecontroleerde, onstuimige wijze, maar goed behapbaar.

Nu ze behoort tot de bekendste zakenvrouwen ter wereld, ziet de wereld er voor haar dus echt niet anders uit. Daarvoor is ze ook teveel een nuchtere Groningse. Wat haar wel opvalt is dat wanneer ze in de Randstad komt, en mensen horen dat ze uit Appingedam komt, dat ze dat ‘heel ver’ vinden. Maar als ze in de Randstad zegt dat ze in Shanghai woont, vindt niemand dat ver.

Dat ze zowel in China als in Noord-Nederland woont, dat bevalt haar prima. ‘Het is een beetje yin en yang. In Shanghai wonen 26 miljoen mensen, en moet je optimaal presteren, je hersenen staan er nooit stil. En als ik dan weer in Groningen kom geniet ik van de rust en de ruimte, en dat brengt het weer mooi in balans’, aldusMarion Tjin-Tham-Sjin.

Foto: : Pepijn van den Broeke / Dagblad van het Noorden

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring