Navigatie overslaan

Nu ook zelf­stan­di­gen een kerst­pak­ket met het Gro­te ZZP-Kerst­pak­ket­ten Spektakel

Om te voorkomen dat noordelijke zelfstandigen en eenpitters het zónder kerstpakket moeten doen, is er ook dit jaar het Grote ZZP-Kerstpakketten Spektakel. Vorig jaar was de eerste editie, en die was met vele tientallen aanmeldingen een doorslaand succes.

Waar de meeste mensen in loondienst aan het einde van het jaar van hun werkgever een kerstpakket krijgen, moeten de meeste zelfstandigen het dan zonder doen. “Een gemis”, zegt Henk Rigter van Mooie Dingen Makers.

Kerstborrel

En dus namen Mooie Dingen Makers en New Noardic Wave, twee noordelijke creatieve communities, drie jaar geleden het initiatief tot een ‘Kerstpakkettenuitwisselingsfeest’, een soort kerstborrel, maar dan alleen voor zelfstandigen. In plaats van entree te betalen, werd de gasten gevraagd om een kerstpakket voor een ander mee te nemen. “Die werden allemaal op een grote tafel gestald, en bij het weggaan mocht iedereen een pakketje meenemen.”

Een geweldig succes was het, maar helaas gooide vorig jaar december de coronacrisis roet in het eten van de kerstborrel. Daarop zag dus een nieuw initiatief het licht: het Kerstpakketten Spektakel. Het idee is simpel, vertelt Henk. Je meldt je aan, en stelt voor maximaal vijftien euro een kerstpakket voor een andere eenpitter samen. “En vervolgens koppelt iemand van de organisatie je aan een andere maker.”

Dat is dan wel iemand uit de buurt, want het is de bedoeling dat de creatievelingen de kerstpakketten fysiek aan elkaar overhandigen. Zo snijdt het mes ook nog eens aan twee kanten: “De ervaringen van vorig jaar hebben laten zien dat vooral in nieuwe ontmoetingen en kennismakingen de grootste toegevoegde waarde zat.”

Cocktailpakket

Voor de eerste editie van het Spektakel, vorig jaar, hadden zich enkele tientallen ZZP’ers aangemeld. Waaronder - hoe kan het ook anders - mede-initiatiefnemer Henk. Hij werd ‘gekoppeld’ aan Babke Dekker, van Hofmeijer Dekker Ontwerpers. “Ik ben toen bij haar in de studio geweest en kreeg daar – heel leuk – een maak-het-zelf-cocktail-pakket.” Ook Babke werd verrast; zij kreeg een doos vol lekkernijen en delicatessen.

ZZP’ers kunnen zich tot 14 december hier aanmelden. Er zijn maar twee voorwaarden, zegt Henk: je bent zelfstandige én woont of werkt in een van de drie noordelijke provincies. Het is geen voorwaarde dat je lid bent van Mooiedingenmakers of New Noardic Wave.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring