Navigatie overslaan

Ocean Gra­zer-pro­ject van RUG geno­mi­neerd voor Hui­bregt­sen­prijs: altijd scho­ne (golf)energie voorhanden

Eindeloos veel schone energie en ook nog eens altijd beschikbaar. Dat is het doel van het project Ocean Grazer van de Rijksuniversiteit Groningen. De twee RUG-wetenschappers achter het project, Antonis Vakis en Bayu Jayawardhana, zijn met hun onderzoeksproject ‘Oneindige golfenergie oogsten met de Ocean Grazer' genomineerd voor de Huibregtsenprijs 2021.

Ocean Grazer, een vinding van RUG-wetenschapper Wout Prins, zet de eindeloze beweging van golven om in energie. Daarbij maakt het niet uit hoe hoog de golven zijn. De Ocean Grazer bestaat uit een cluster van drijvende boeien, bijvoorbeeld rondom een windturbine.

Ocean Battery

De Ocean Grazer is gekoppeld aan de Ocean Battery, een batterij op de bodem van de zee. De golfenergie wordt omgezet in hydraulische energie, die vervolgens wordt opgeslagen in de batterij. “Door de hydraulische energie ‘los te laten’ op een dynamo wekt de Ocean Battery elektriciteit op, net als een waterkrachtcentrale. Deze elektriciteit kan worden opgewekt wanneer daaraan de meeste behoefte is”, zo zegt wetenschapper Jayawardhana in het Dagblad van het Noorden.

Oceaanenergie

“Antonis Vakis en Bayu Jayawardhana zijn erin geslaagd de eindeloze zeedeining om te zetten in een oneindige bron van energie”, zo stelt de jury in een rapport. “Recentelijk is in opdracht van Groningen Seaports met succes in de Eemshaven een eerste proof of concept van de Ocean Grazer ontwikkeld. Lofwaardig is dat de winning van de hernieuwbare oceaanenergie geen extra ruimte kost omdat de Ocean Grazer kan worden geïntegreerd met windmolenparken op zee.”

Het onderzoek en de optimalisatie van de Ocean Battery is nog in volle gang. In een volgende testfase wordt de batterij getest in een zandafgraving. De bedoeling is om het systeem in 2023 definitief in gebruik te nemen.

Winnaar Bert Feringa Impact Award

Het is niet voor het eerst dat de Ocean Grazer (mogelijk) in de prijzen valt: de Ocean Grazer was in november 2020 ook de winnaar van de eerste Ben Feringa Impact Award van de RUG.

Prijsuitreiking

Er zijn in totaal zes onderzoeksprojecten genomineerd voor de Huibregtsenprijs. Op 4 oktober 2021 maakt de juryvoorzitter, KNAW-president Ineke Sluiter, de winnaar bekend, tijdens de Avond van Wetenschap & Maatschappij in de Nieuwe Kerk in Den Haag.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring