Navigatie overslaan

Ocean Gra­zer werkt aan veel­be­lo­ven­de bat­te­rij’ voor wind­mo­lens op zee

Hoe kun je opgewekte energie van windparken op zee tijdelijk opslaan? Het bedrijf Ocean Grazer werkt hard aan een oplossing: de Ocean Battery. De spinoff van de Rijksuniversiteit Groningen doet dat inmiddels samen met Groningen Seaports. In de Eemshaven komt namelijk een prototype van de batterij.

Ocean Grazer en Groningen Seaports zijn via het programma Startup in Residence met elkaar gekomen. Grote organisaties worden daarin gekoppeld aan startups. Samen werken ze aan het oplossen van maatschappelijke problemen. En volgens Founded in Groningen is deze samenwerking veelbelovend.

Offshore windparken

Dat we moeten verduurzamen, is inmiddels wel duidelijk. Maar bij het inzetten van offshore windparken is er een probleem. Want hoe kun je opgewekte energie opslaan voor de momenten dat het niet waait? Wellicht dat de Ocean Battery uitkomst biedt. “Onze batterij lijkt qua werking erg op een waterkrachtcentrale, zoals een dam”, legt mede-oprichter Marijn van Rooij uit.

Van Rooij: “De Ocean Battery verpompt water van een intern reservoir met een lage druk naar buiten, tegen de druk van de oceaan in. Eigenlijk is het een soort ballon die opgeblazen wordt. Door een klep open te zetten drukt het water uit de oceaan het water in het reservoir weer terug naar binnen. Door een turbine van waterkracht kunnen we zo energie ophalen.”

Opslagsysteem

In tegenstelling tot bijvoorbeeld een echte batterij is deze techniek zeer efficiënt, duurzaam en gemakkelijk schaalbaar. “En het belangrijkste is dat het erg duurzaam en milieuvriendelijk is. Er worden momenteel ook andere opslagsystemen ontwikkeld die gebruikmaken van gevaarlijke chemicaliën”, legt hij uit.

Eemshaven

Binnenkort wordt in de Eemshaven het eerste kleinschalige prototype getest. De test richt zich op het meten van zaken als interne en externe krachten, druk en energieverlies. "Deze testbatterij is in de buurt van de haven geïnstalleerd, dus dat is relatief ondiep. De volgende stap is een groter systeem, verder de zee op en in diepere wateren. We zijn momenteel in gesprek met een grote, internationale energieleverancier en hopelijk kunnen we, als alles volgens plan verloopt, onze batterijen op een veel grotere schaal gebruiken”, aldus Van Rooij.

Rijksuniversiteit Groningen

De Ocean Battery is één van de producten van Ocean Grazer. De RUG-spinoff werkt ook aan het kunnen omzetten van golfenergie in elektriciteit en aan een multifunctionele basisstructuur voor windturbines. Daarbij wordt nog steeds nauw samengewerkt met de universiteit. “We hebben verschillende hoogleraren in onze Wetenschappelijke Adviesraad en we werken ook nauw samen met studenten en bieden ze onderzoeksstages aan”, besluit Van Rooij.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring