Navigatie overslaan

Off­sho­re wind­par­ken leve­ren Noor­den veel banen op

Het is de verwachting dat de offshore windenergie de komende jaren honderden banen gaat opleveren in Noord-Nederland. Vooral de Eemshaven moet een grote rol gaan spelen bij de bouw en het onderhoud van de windparken in de Noordzee en Waddenzee. Om zichzelf een betere positie te geven in de jacht naar al dit werk hebben zo’n tachtig Noord-Nederlandse bedrijven zich verenigd in het netwerk Northern Netherlands Offshore Wind (NNOW).

Het NNOW is een initiatief van de Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij (NOM), Stichting Energy Valley en innovatiecentrum Syntens. Deze organisaties begeleiden de bedrijven bij hun jacht op werk.

Samen willen de bedrijven een plek veroveren in de groeiende offshore windindustrie door opdrachten binnen te halen die voortvloeien uit de bouw van onder andere het windpark dat 55 kilometer ten noorden van Schiermonnikoog komt. Er zijn in het Noorden veel bedrijven die iets kunnen betekenen voor de offshore windindustrie. Een voorbeeld daarvan is ingenieursbureau Wiertsema & Partners uit Tolbert, dat onderzoek kan doen naar de zeebodem om zo te zorgen voor een optimale fundering en bekabeling. Door zich te verenigen hopen de bedrijven een betere en blijvende indruk te maken op de opdrachtgevers.

Een andere recente ontwikkeling die samenhangt met de aanleg van de windparken op zee, is de komst van een terminal in de Eemshaven voor de aan- en afvoer van turbines en onderdelen naar die offshore windparken. Het bedrijf Orange Blue Terminals heeft hiervoor 24 hectare industriegrond gekocht in de Julianahaven. In 2012 moet de volledige oppervlakte van 240.000 vierkante meter in gebruik zijn.

Opleiding tot windmolentechnicus

Ook komt er in Delfzijl een nieuwe opleiding tot windmolentechnicus. De nog te bouwen zeevaartschool van het Noorderpoortcollege in Delfzijl start volgend jaar met een opleiding tot technicus windenergie. Het Noorderpoortcollege speelt met de 4-jarige mbo-studie in op de toekomstige bouw van grote windparken op zee.
De nieuwe zeevaartschool moet voor het volgend schooljaar klaar zijn.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring