Onderzoek naar productie plastic uit suiker; impuls voor economie én milieu
De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en verschillende bedrijven en kennisinstellingen gaan onderzoeken of kunststof uit suiker kan concurreren met kunststof uit fossiele brandstoffen. Mocht dat het geval zijn, dan kan dit een enorme impuls zijn voor het milieu en de noordelijke economie. Bovendien: bij succes kan het project in een vervolgfase 60 tot 85 nieuwe banen opleveren.
Het doel van het onderzoek is dat noordelijke bedrijven in de toekomst op commerciële schaal een biobased kunststof als halffabrikaat kunnen produceren, zo stellen de onderzoeksleiders, de professoren Gert-Jan Euverink (hoogleraar biotechnologie aan de RUG) en Johan Sanders (directeur Sanovations BV uit Groningen).
Dit bioplastic kan op allerlei manieren gebruikt worden, onder meer in de verpakkingsindustrie. “Zo creëren we een netwerk in de groene chemie, dat begint bij de teelt van suikerbieten en eindigt in hoogwaardige kunststoftoepassingen. Bij voorbeeld de productie van kunstofgarens bij bedrijven als Senbis Polymer Innovations en Teijin.”
Kansen voor noordelijke economie
Aan het onderzoek werken de RUG, Hanzehogeschool, Wageningen Universiteit en Research en verschillende noordelijke bedrijven zoals Cosun, Teijin, Senbis Polymer Innovations, Bioclear Earth en Sanovations mee.
Voor industriële bedrijven heeft het project meerwaarde als blijkt dat de overstap op biokunststof voor de productie van garens economisch interessant is. Voor Cosun en alle aangesloten akkerbouwers kan het onderzoek leiden tot een nieuwe en hoogwaardige toepassing van suikerbieten. Nog interessanter is dit onderzoeksproject voor de noordelijke economie als blijkt dat het huidige milieuvervuilende polyethyleen vervangen kan worden door bioplastic.
Baanbrekende innovaties
Het project wordt gesteund door de provincie Groningen, provincie Drenthe en het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN). “Hopelijk leiden de inspanningen tot baanbrekende innovaties waarvan ook andere bedrijven - nationaal en internationaal - kunnen profiteren”, zo zegt gedeputeerde IJzebrand Rijzebol van de provincie Groningen.