Navigatie overslaan

Onder­zoek naar toe­ris­me: Gro­nin­gen wordt steeds populairder

Groningen wordt steeds populairder als toeristische plek. Dat blijkt uit onderzoek naar het toeristisch-recreatieve imago van de provincie Groningen door ingenieursadviesbureau Sweco. Het toeristisch aanbod in Stad en Ommeland krijgt de hoogste waardering sinds de eerste meting in 2004, zo stellen de onderzoekers. De uitkomsten zijn ook economisch interessant: de provincie Groningen ziet kansen voor de Groningse vrijetijdseconomie.

Zowel onder bezoekers als niet-bezoekers wordt het toeristisch aanbod in Groningen steeds meer gewaardeerd. En dan met name het aanbod van cultuur, dorpen, natuur en landschap. Ook de fiets- en wandelroutes zijn nog meer in trek.

Vakantiebestemming

Daarnaast noemt bijna driekwart van de bezoekers (74%) de provincie als interessante vakantiebestemming, tegenover 64% in 2019 en 59% in 2016. Van de ondervraagden die Groningen de voorbije drie jaar niet bezochten vindt 35% Groningen een interessante optie, tegenover 24% in 2019 en 22% in 2016.

Onderzoek

De provincie Groningen laat sinds 2004 onderzoek uitvoeren naar het toeristisch imago van de provincie. Voor dit onderzoek worden twee groepen bevraagd: Nederlanders die de afgelopen drie jaar in de provincie Groningen zijn geweest voor vakantie of een weekendje weg (de bezoekers) en Nederlanders die Groningen de voorbije drie jaar niet bezochten (de niet-bezoekers). Het laatste onderzoek is uitgevoerd in september 2021. Er deden iets meer dan duizend Nederlanders mee via een internetpanel. Sweco deed vergelijkbare onderzoeken in 2004, 2011, 2016 en 2019. Hierdoor zijn de trends in de ontwikkeling van het toeristisch imago goed te zien.

Toeristische potentie

De provincie ziet kansen voor de Groningse vrijetijdseconomie. Met name als belangrijke toeristische bestemming voor bezoekers met bovengemiddelde interesse voor de combinatie van cultuur, erfgoed en bijzondere landschappen. Gedeputeerde Mirjam Wulfse: "De resultaten van dit onderzoek maken duidelijk dat ons toeristisch aanbod in 2021 beter aansluit bij de wensen en behoeften dan in de voorgaande jaren. En dat Groningen steeds meer wordt gezien als een aantrekkelijke bestemming. Deze onderzoeksresultaten zijn een mooie opsteker en aanmoediging voor onze vrijetijdseconomie. Het is tijd om de toeristische potentie van onze prachtige provincie te gaan verzilveren."

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring