Navigatie overslaan

Onder­zoek onder 135.000 deel­ne­mers Life­li­nes naar risi­co­fac­to­ren coronavirus

Zo’n 135.000 deelnemers van het langjarige onderzoeksprogramma Lifelines worden gevraagd of ze willen meewerken aan een groot onderzoek naar de risicofactoren van het coronavirus. Ze krijgen wekelijks een vragenlijst toegestuurd. Hun antwoorden worden gekoppeld aan data van biobank Lifelines. Op die manier kan men zien of er erfelijke of omgevingsfactoren zijn die ervoor zorgen dat iemand juist meer of minder ziek wordt van het coronavirus. Het UMCG, de Rijksuniversiteit Groningen en Aletta Jacobs Public School of Health zijn penvoerders van het onderzoek.

Genetisch bepaald?

De deelnemers van de onderzoeksprogramma’s Lifelines en NEXT krijgen de wekelijkse vragenlijst. De antwoorden worden gekoppeld aan bijvoorbeeld genetische informatie. Hoofdonderzoeker prof. dr. Lude Franke, Hoogleraar Genetica licht toe: “Met dit onderzoek willen we zien of er verschillen in het DNA te vinden zijn tussen mensen die ernstig ziek zijn geworden door het coronavirus en mensen die milde symptomen hebben gehad.”

Invloed op mentale gezondheid

De onderzoekers gaan ook kijken of het virus invloed heeft op het welzijn en welbevinden van de noorderlingen. Zo willen ze weten in welke mate de mensen somber of angstig zijn en wat de gevolgen zijn voor hun eetgedrag, gezondheid en het dagelijkse leven.

Verspreiding in kaart

Extra voordeel is dat de onderzoekers kunnen inzien hoe het virus zich over de drie noordelijke provincie verspreid. Deze kennis kan helpen om in de toekomst bij andere infectieziekten nauwkeuriger te kunnen voorspellen wat er zal gebeuren.

Noord-Nederland bundelt haar krachten

Het Lifelines corona-onderzoek is een gezamenlijk initiatief van het UMCG, Rijksuniversiteit Groningen, Aletta Jacobs School of Public Health en Lifelines. Het wordt mede mogelijk gemaakt door de Universiteit van het Noorden, een collectief van noordelijke kennisinstellingen. Lifelines-bestuurder Bert-Jan Souman: "Het is bijzonder om te zien wat we gezamenlijk op zo’n korte termijn hebben georganiseerd. We bundelen onze krachten om de kennis over het coronavirus te vergroten en met wetenschappelijk onderzoek bij te dragen aan onze maatschappij.”

Deelname voor Lifelines-deelnemers

Alleen deelnemers aan de onderzoeksprogramma’s Lifelines en Lifelines NEXT worden uitgenodigd voor dit onderzoek. Ze ontvangen de uitnodiging per e-mail. Meer informatie is te vinden op speciale Covid19-website van Lifelines.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring