Navigatie overslaan

Onli­ne Vei­ling­mees­ter kans­heb­ber voor Gro­nin­ger Onder­ne­mings­prijs: Van Guc­ci-tas­je tot tractor’

Welk bedrijf gaat er 30 november met de Groninger Ondernemersprijs 2023 vandoor? Er zijn nog drie bedrijven in de race, stuk voor stuk online giganten. Online Veiligmeester is een van die kanshebbers. Van klassieke auto’s tot peperdure Gucci-tasjes, van heftrucks tot airfryers, er gaat van alles onder de online veilinghamer.

Het gaat het Groningse Online Veilingmeester (OVM) voor de wind. Begrijpelijk, want online veilingen zijn bijzonder populair. Arjen Damminga is oprichter en eigenaar van OVM. In Heerenveen, Tiel en Groningen heeft het bedrijf gigantische veilinglocaties waarin alle te veilen goederen staan opgeslagen. Je komt er van alles tegen: van klassieke auto’s tot peperdure Gucci-tasjes, van heftrucks tot airfryers. “Voor diverse partijen vormen wij een extra verkoopkanaal”, legt Damminga uit, “en dat is handig als je teveel voorraad hebt en te weinig opslagruimte. Bovendien kunnen wij snel liquiditeit regelen voor een stilstaande voorraad. De meeste veilingen worden georganiseerd vanaf de locatie van de opdrachtgever zelf. Het gaat hier bijvoorbeeld om opdrachtgevers die hun materieelvloot willen vernieuwen, om bedrijfsbeëindigingen of goederen uit faillissementen.”

Exclusieve samenwerking

OVM kan bogen op een omzet van maar liefst 40 miljoen euro per jaar. Grote organisaties waarvoor het bedrijf goederen veilt zijn onder andere Domeinen Roerende Zaken van het Ministerie van Financiën, provincies en waterschappen. Damminga: “Verder hebben we met een aantal bedrijven een exclusieve samenwerking. Denk aan John Deer-dealer GroeNoord die dealer is van John Deer, producent van de tuin-, park- en landbouwmachines, en aan PRG, ’s werelds grootste AV-leverancier.”

Afstudeeropdracht

Damminga startte zijn bedrijf in 2009 na een uit de hand gelopen afstudeeropdracht. Hij besloot de eerste online veilingmeester van Nederland te worden en zette OVM op. Inmiddels telt het bedrijf zo’n 40 medewerkers. Een deel daarvan werkt op de eerdergenoemde veilinglocaties. Op het hoofdkantoor in Groningen houdt men zich bezig met de klantenservice, administratie, marketing en IT. Daarnaast zijn er veilingadviseurs die (potentiële) opdrachtgevers door het hele land bezoeken, informeren over en begeleiden bij het organiseren van een online veiling. Tot slot zijn er nog de veilingprojectleiders en – medewerkers die het presenteren, het fotograferen en beschrijven van de producten voor hun rekening nemen.

InfluencerOperationeel directeur Anne-Willem Braam vertelt dat het marketingapparaat van OVM soms heel gericht op zoek moet naar kopers, want neem nu de 400 ton gasolie die ze onlangs van de marine kregen aangeboden. “Die verkoop je niet zomaar!”, luidt het understatement van Braam. “Soms zetten we ook bijzondere middelen in. Voor het verkopen van een partij hoogwerkers hebben we een leuk filmpje gemaakt met Jessica Bruintjes, een bekende influencer die kraanmachinist is en een goed bezocht blog heeft, ‘Vrouwen in de Bouw’.” Niet zonder succes, want de verkoop van de hoogwerkers schoot omhoog.


Blijdschap


“Het is hier heel dynamisch, want binnen een bepaald tijdsbestek moeten we de goederen hebben verkocht”, zegt Braam. “Onze medewerkers zijn altijd heel enthousiast en betrokken. Vaak volgen ze ’s avonds thuis nog het verloop van de veiling en een dag na een succesvolle sluiting is er ook algemene blijdschap.” Volgens Damminga zit OVM zeker in een groeimarkt. “Maar belangrijker dan groei vind ik dat we plezier in het werk hebben.”


Over de Groninger Ondernemingsprijs


De Groninger Ondernemingsprijs werd vorig jaar gewonnen door Klippa uit Groningen. Er waren tien genomineerden maar onlangs zijn de drie finalisten bekendgemaakt. Naast Online Veilingmeester gaat het om Easy Toys en Wovar. De winnaar van de 25e Groninger Ondernemingsprijs wordt op donderdag 30 november bekendgemaakt en gehuldigd door commissaris van de Koning René Paas in de grote zaal van MartiniPlaza.

www.groningerondernemingsprijs.nl

Fotografie: Jan Buwalda

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring