Navigatie overslaan

Ook Gro­ning­se nach­ten zijn lang: twee­tal unie­ke nach­te­lij­ke evenementen

Zoals elk weekeinde is er natuurlijk ook in het laatste weekend van september weer van alles te doen en te beleven in de provincie Groningen. Zelfs ’s nachts staan er op 26 en 27 september evemenenten gepland: zaterdagnacht staat de Groningse binnenstad volledig in het teken van fashion tijdens de ‘Nacht van de Mode’ en op zondagnacht, wanneer er een volledige maansverduistering plaatsvindt, wordt in het Lauwersmeergebied het festival ‘De Nacht van Elektra’ georganiseerd.

Nacht van de Mode

Tijdens de Groningse Nacht van de Mode zijn tientallen modezaken in hartje Groningen tot middernacht geopend. Veel van de ruim zeventig deelnemende winkels bieden hun bezoekers iets extra’s, zoals livemuziek, een hapje of drankje of een ‘bewaarservice’ voor hun aankopen.

Maar er is meer: op een aantal plekken in de stad zijn pop-up modeshows. Modellen laten een selectie van kleding, schoenen en accessoires van de deelnemende modezaken zien. Ook zijn er professionele stylistes aanwezig voor advies en kun je in ‘haarhokjes’ binnen recordtijd een fashionkapsel krijgen. Stylist en modekenner Bastiaan van Schaik geeft stijladvies en zoekt op het Damsterplein, dat wordt omgetoverd tot ‘Vintageplein’, de beste vintagecombinaties uit. Ook de heren komen op dit plein volop aan hun trekken; bij de pop up store van Tesla Motors is een Man Hangout Spot ingericht.

Tijdens de Nacht van de Mode wordt ook duidelijke wie zich een jaar lang de ‘Best Geklede Groninger’ mag noemen. Groningers kunnen zichzelf of een vriend(in) of familielid voor deze titel aanmelden. Daarnaast zullen een aantal modebloggers op zoek gaan naar goed geklede Groningers. De bekende stylist Maik de Boer zal in de Der Aa-kerk de winnaars in de drie categorieën – mannen, vrouwen en kinderen – bekendmaken.

De Nacht van de Mode wordt afgesloten met een grote vintagemarkt op zondag. De Grote Markt wordt dan omgetoverd tot Klein Berlijn.

Nacht van Electra

In de nacht van zondag 27 op maandag 28 september vindt er tussen 2.11 en 7.24 uur een volledige maansverduistering plaats die bijzonder spectaculair belooft te worden: diezelfde nacht is er namelijk ook sprake van een zogeheten 'Supermaan'. Door de relatieve nabijheid van de maan tot de aarde lijkt de volle maan deze nacht nog groter dan normaal. Er is natuurlijk geen mooiere plek denkbaar om deze bijzondere gebeurtenis te beleven dan midden in het Lauwersmeergebied, één van de donkerste plekken van Nederland.

Tijdens de Nacht van Electra, genoemd naar een nabijgelegen Gronings gehucht, kun je dit bijzondere fenomeen in groepsverband beleven. De maansverduistering wordt ingeluid met een live ode aan de sterren. Hoornist Laurens auto, onder meer bekend van het Radio Filharmonisch Orkest speelt Olivier Messiaen's ‘Appel Interstellaire’.


Zowel middenin het bos als aan het water zijn plekken waar de bezoekers de verduistering optimaal kunnen volgen. Er staan strandstoelen en comfortabele fauteuils klaar. Ook zijn er vuurplaatsen waar gebarbecued kan worden en staan er tenten met een houtkachel.

Gedurende de nacht zijn in een ‘lounge-yurt’ buitengewone films te zien over de pogingen van mens en dier om in de afgelopen eeuwen naar de maan te reizen.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring