Navigatie overslaan

Oost-Gro­nin­gen win­naar bestuur­lij­ke prijs­vraag bevolkingskrimp

Oost-Groningen is één van de drie winnaars van de prijsvraag met betrekking tot de bevolkingskrimp in bepaalde regio’s in Nederland: ‘Win een expeditie 2040’. De prijs bestaat naast een geldbedrag van 30.000 euro uit een intensieve procesbegeleiding om een krachtig toekomstperspectief voor het jaar 2040 te formuleren. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties schreef de prijsvraag uit om bestuurders te stimuleren na te denken over een toekomst met minder mensen.

De gemeenten Oldambt, Menterwolde, Pekela, Veendam, Stadskanaal, Bellingwedde en Vlagtwedde die samen Oost-Groningen vormen, hadden voor de prijsvraag een helder, overzichtelijk en realiseerbaar spoorboekje opgesteld. Hierdoor kon de regio één van drie prijzen in de wacht slepen. Ook Twente en de Westelijke Mijnstreek werden voor hun inzet beloond.

Voor de winnende regio’s is een toekomsttraject beschikbaar onder begeleiding van het Ministerie waarin wordt nagedacht over een toekomst met minder inwoners. Daarnaast zal er een doel worden geformuleerd en de weg daarnaartoe in kaart wordt gebracht. Tijdens het traject zal inzicht worden verkregen hoe regio’s op basis van hun onderscheidende kwaliteiten kansen kunnen benutten.

Oost-Groningen kwam als beste uit de bus omdat ze een groot aantal partijen aan zich wist te binden en haar inwoners wist te betrekken bij de ontwikkeling van een toekomstvisie.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring