Navigatie overslaan

Oost-Gro­nings mag­ne­si­um­zout ver­o­vert de wereld

Nergens ter wereld wordt zulk zuiver magnesiumzout gewonnen als in Veendam. Het bedrijf Zechstein Minerals levert zelfs honderd procent puur mineraalzout. En daar is wereldwijd veel vraag naar, vooral in de wellness- en cosmeticasector en de alternatieve geneeskunde. Dat blijkt ook wel uit de groeicijfers van Zechstein, dat pas in 2006 werd opgericht, maar nu al een omzet van ruim 1 miljoen euro draait.

Het succes van Zechstein Minerals is te danken aan de onevenaarbare puurheid van het mineraalzout dat uit een bodemlaag op zo’n anderhalve kilometer diepte wordt gewonnen. De naam van het bedrijf verwijst naar de Zechsteinzee. Deze zee strekte zich zo’n 250 miljoen jaar geleden uit over Noordwest-Europa. Door beweging van het aardoppervlak raakten de verbindingen van de Zechsteinzee met de oceaan eens in de zoveel tijd geblokkeerd. Door het uiterst droge klimaat dat er heerstte, verdampte dan een groot deel van het water, waardoor het zout neersloeg op de bodem. Uit die miljoenen jaren oude lagen wint men in Veendam nu het zuiverste magnesiumzout.

Zechstein betrekt dit magnesiumzout van moederbedrijf Nedmag Industries, dat verantwoordelijk is voor de winning ervan. Om zich meer te focussen op de wellness- en cosmeticamarkt werd in 2006 Zechstein Minerals opgericht. Inmiddels heeft het bedrijf een belangrijke marktpositie in verschillende landen, waaronder Duitsland, Bulgarije en Turkije. Zechstein levert daar niet rechtstreeks aan de consument maar aan distributiebedrijven.

Het Veendammer bedrijf levert hen het magnesiumzout in vier verschillende vormen. Ten eerste is er de ‘magnesiumolie’, het meest geconcentreerde product dat Zechstein levert. Daarnaast is het magnesiumzout ook in een gel, een scrubgel en in badzout te verkrijgen. Al deze producten hebben een heilzame werking voor mensen met een magnesiumtekort, maar ook mensen die om andere redenen kampen met klachten als hoofdpijn en overbelaste spieren en zenuwen kunnen er baat bij hebben, aldus Zechstein.

Het bedrijf is uiterst succesvol met deze producten. Dat blijkt wel uit de fors gegroeide omzet sinds de oprichting in 2006. Zechstein Minerals is zelfs één van de weinige ondernemingen in Nederland die jaar na jaar groeipercentages van 50 procent en hoger kan presenteren.

En een einde aan die groei is nog niet in zicht, want een belangrijk onderdeel van Zechstein is onderzoek: het bedrijf werkt nauw samen met (academische) instituten en organisaties wereldwijd om nieuwe toepassingen voor het mineraalzout te vinden. Zo creëert het dus nieuwe business voor zichzelf en krijgen nog meer mensen wereldwijd de kans om kennis te maken met het ‘witte goud’ uit Veendam.

www.zechsteininside.com

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring