Navigatie overslaan

Oos­ter­poort Oplei­din­gen BV: van loka­le rij­school tot all­round opleidingsinstituut

Zijn ouders lieten zich tippen door caféhouders en nieuwe rijschoolleerlingen bezegelden hun inschrijving met een borrel in het café. ‘Dat gebeurde in de jaren 60 in de Oosterpoort, vandaar onze naam’, vertelt directeur Peter Reilman van Oosterpoort Opleidingen. Anno 2021 wordt er nog steeds rijles gegeven, maar wel in combinatie met een enorm pakket beroeps- en veiligheidsopleidingen. Oosterpoort Opleidingen BV is een van de genomineerden voor de Groninger Ondernemingsprijs, die 18 november officieel wordt uitgereikt.

Het ouderlijk huis van Reilman in de Oosterpoort werd jaren geleden verruild voor een enorm pand aan de Protonstraat. Het is de thuisbasis voor de vele rijinstructeurs, docenten en cursusleiders op het gebied van BHV, VCA, EHBO, Gevaarlijke Stoffen, enzovoort. Cursisten kunnen hier theorielessen volgen en examens afleggen. Daarnaast is er nog een vestiging in Assen met een eigen oefenbaan. ‘We tellen zo’n 40 instructeurs en 15 administratief medewerkers’, vertelt Reilman.

Koninklijke Stallen

Toen in 2009 code 95 verplicht werd, een certificering voor beroepschauffeurs, zag Oosterpoort, die in de loop der jaren meer en meer beroepsopleidingen begon aan te bieden, zich geconfronteerd met een enorme groei. Reilman nam Willem Takens aan om nascholingen voor transportbedrijven te organiseren. ‘Dat doen we inmiddels door het hele land. Zelfs de Koninklijke Stallen in Den Haag behoren tot onze klantenkring’, vertelt Takens die is gepromoveerd tot mededirecteur en de langzaam afbouwende Reilman zal opvolgen.

In company

Takens voerde diverse verbeteringen en veranderingen door in het bedrijf. Zo werd de ICT flink gemoderniseerd zodat men proactief in plaats van reactief kan werken. Leerlingen nemen we door hun hele opleiding heen virtueel aan de hand mee. ‘We doen ook steeds meer ‘in company’ trainingen. Voor 1.000 chauffeurs van Qbuzz bijvoorbeeld hebben we een maatwerk training georganiseerd om te leren omgaan en rijden met elektrische bussen. Dit jaar organiseren we voor al deze chauffeurs weer een sliptraining. Met het Noorderpoortcollege werken we steeds meer samen om beroepsopleidingen vorm te geven.'

Nieuwe collega’s gezocht

Met het vorig jaar opgeleverde (energie neutrale) pand en de heftruckhal in Assen, komt er nog geen einde aan de uitbreidingsplannen van Oosterpoort Opleidingen. Reilman: ‘We willen nog een vestiging in Friesland openen, zodat we sterk zijn in de drie noordelijke provincies.’ Maar vooralsnog is het keihard werken in de huidige organisatie. Door corona zijn er flinke achterstanden ontstaan in het geven van rijlessen. Het afnemen van rijexamens heeft uiteraard ook stilgelegen. ‘We maken veel overuren’, benadrukt Takens. ‘Dat in combinatie met een ouder instructeurbestand, maakt dat we naarstig op zoek zijn naar nieuwe collega’s. Die leiden we momenteel zelf op.’

Over de Groninger Ondernemingsprijs

Sinds 1998 wordt de Groninger Ondernemingsprijs uitgereikt aan een toonaangevende onderneming in stad en ommeland. Doel van de stichting Groninger Ondernemingsprijs is het stimuleren van de Groninger economie, door het zichtbaar maken van excellente ondernemingen en het bieden van een interessant netwerk.

De komende Groninger Ondernemingsprijs wordt uitgereikt op 18 november. Onlangs werden uit tientallen inzendingen tien genomineerden bekend gemaakt. Op donderdag 30 september kiest de jury uiteindelijk de drie finalisten. Die strijden op 18 november om de felbegeerde prijs.

De tien genomineerden zijn VOF De Vesting (De Basiliek) uit Appingedam, De Verbinding BV uit Groningen, Detasafe BV uit Appingedam, iWink uit Groningen, LCW uit Groningen, Lift-Tex Industrie BV uit Tolbert, Maripaan Groep BV uit Groningen, Next Generation Shipyards uit Lauwersoog, Oosterpoort Opleidingen BV uit Groningen en Simian BV uit Westerbroek.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring