Navigatie overslaan

Op zoek naar de hori­zon met schil­de­rij­en van de Gro­nin­ger Ploeg

Vanaf 10 mei is in Museum Stad Appingedam de expositie ‘Op zoek naar de horizon’ te bezichtigen, met schilderijen van het bekende kunstenaarscollectief De Groninger Ploeg en anderen. ‘Op zoek naar de horizon’ is ook het thema van het festival van de Stichting Oude Groninger Kerken, dat dit jaar voor de tweede keer in Appingedam gehouden wordt.

Dankzij de weidsheid van het Groninger landschap speelt de horizon een belangrijke rol in veel van de werken van De Ploeg. De Ploegschilders hebben in hun eigen stijl hun eigen versie van het Groninger landschap geschilderd, waar de horizon een eigen rol in speelt: hoog, zodat er veel in beeld gebracht kan worden of laag, zodat de nadruk op de luchten komt te liggen.

Dankzij bruiklenen van het Groninger Museum, Stichting De Ploeg, Stichting Johan Dijkstra, het Centrum voor Beeldende Kunst en de Rijksdienst Beeldende Kunst is er een kleurige selectie van schilderijen te zien, met werk van bekende Ploegschilders als Jannes de Vries, Jan Altink, Jan van der Zee, Marten Klompien, Alida Pott en Johan Dijkstra.

Naast schilderijen van De Groninger Ploeg zijn er tijdens de expositie werken van andere bekende kunstenaars te zien. Zo zijn schilders als Co Westerik en Carel Willink vertegenwoordigd en is er een fotoserie uit 1975 te zien van Barbara en Michael Leisgen met als titel ‘De poging om over de horizon te springen’.

http://www.museumstadappingedam.nl

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring