Navigatie overslaan

Ope­ning nieu­we ZAP-inno­va­tie­hal geeft for­se impuls aan bio­ba­sed economy

In Groningen is de nieuwe innovatiehal van de Zernike Advanced Processing-faciliteit (ZAP) officieel geopend. Het bedrijfsleven kan in deze hal samen met studenten en (docent-)onderzoekers werken aan nieuwe toepassingen voor agrarische grondstoffen en reststromen. Daarmee speelt de faciliteit een belangrijke rol in de ontwikkeling van een biobased economy in het Noorden. 'ZAP draagt bij aan een solide regio en een sterkere internationale positie', aldus algemeen directeur Rob van Linschoten.

De ZAP-faciliteit is een semi-industriële omgeving waar kennisinstellingen en bedrijven samenwerken aan innovatieve oplossingen voor de biobased economy. “Ondernemers zoeken contact met de ZAP-faciliteit met toegepaste onderzoeksvragen, en wij maken graag gebruik van de ervaring van deze ondernemers om nieuwe biobased producten op de markt te brengen of om (chemische) processen duurzamer te maken", aldus van Linschoten.

Binnen ZAP wordt gewerkt met resten van biomassa. Denk bijvoorbeeld aan suikerbieten, aardappelen, gras, snoeimateriaal en hennep. Vaak wordt uit deze biomassa energie opgewekt door middel van verbranding. Dat geeft de biomassa echter weinig toegevoegde waarde. Het toegepaste onderzoek binnen ZAP richt zich daarom op de verwerking van deze grondstoffen en reststromen tot nieuwe materialen en grondstoffen voor de farmaceutische, cosmetica-, nutraceutica- en kledingindustrie.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring