Navigatie overslaan

Opht­ec: oog­len­s­fa­bri­kant van wereldformaat

Ophtec is één van ‘s werelds meest belangrijke fabrikanten van kunstlenzen. Het Groningse bedrijf is een multinational op het gebied van oogheelkundige hulpmiddelen. Ophtec heeft 175 werknemers, een miljoenenomzet en producten die over de hele wereld worden geëxporteerd. Eyecatchers van het bedrijf zijn de Artisan- en de Artiflex-lenzen. Artisan is de meest geïmplanteerde lens ter wereld. Niet slecht dus voor een bedrijf uit Groningen.

De Artisan-lens werd uitgevonden door Jan Worst die al aan de Rijksuniversiteit Groningen was begonnen met de ontwikkeling van diverse oogheelkundige instrumenten. De ideeën die hij tijdens zijn tijd aan de RuG opdeed, nam hij mee naar zijn eigen bedrijf Ophtec waarmee hij in 1983 was gestart. In die begindagen reed Jan Worst samen met zijn vrouw in een oude Citroën Deux Chevaux naar Parijs om daar op enkele grote beurzen zijn lenzen aan de man te brengen.

Anno 2011 is Ophtec een bedrijf met filialen in Japan, Hong-Kong, Spanje, Duitsland, Frankrijk, Zuid-Afrika en de VS. Maar liefst 90 procent van alle producten die Ophtec maakt, wordt getransporteerd naar het buitenland. Daarnaast leidt het bedrijf zelf oogartsen over de hele wereld op.

Ophtec is na achtentwintig jaar nog altijd in handen van de familie Worst. Zoon Erik-Jan nam het bedrijf in 2000 over van zijn vader Jan.

www.ophtec.com

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring