Navigatie overslaan

Opmer­ke­lij­ke video­kunst in par­keer­ga­ra­ges Groningen

Het Centrum voor Beeldende Kunst Groningen verandert parkeergarages in bijzondere stadspoorten. Op 12 oktober is de onthulling van een derde multimediakunstwerk in de nieuwe parkeergarage onder het Damsterdiep. Dit kunstwerk is het derde in een reeks multimedia kunstwerken in parkeergarages die het CBK realiseert en is van kunstenaar Martijn Veldhoen.

Eerder leverde het CBK het lichtkunstwerk van Peter Struycken op in de parkeergarage onder de Ossenmarkt (2005) en Second Thought van Giny Vos in de fietsengarage onder het Stadsbalkon (2008).

Met een speciale programmalijn wil het CBK parkeergarages tot eigentijdse stadspoorten maken die een visitekaartje vormen voor Groningen als cultuurstad. Parkeergarages kenmerken zich volgens het CBK door dynamiek, beweeglijkheid, vluchtigheid en interactiviteit; vergelijkbaar met het immateriële karakter van multimedia. Ze bieden een relatief beschermde en daglichtarme omgeving, ideaal voor multimedia kunstwerken.

Het kunstwerk van Veldhoen, met titel Illusie van controle, brengt met behulp van projecties en geluid het water virtueel terug op de plek waar het ooit stroomde. Tijdens opgravingen voorafgaand aan de bouwwerkzaamheden van de parkeergarage ontdekten archeologen restanten van oude, deels middeleeuwse, sluisdeuren en stenen kademuren. Deze waterwerken speelden een belangrijke rol bij het in- en uitgaande vervoer over water. Illusie van controle wekt dit verdwenen verleden weer tot leven. Het videokunstwerk is op meerdere verdiepingen in de parkeerrgarage te zien en te horen. Bij de voetgangersentree aan de centrumzijde zijn aan de buitenzijde reflecties van water te zien. Binnen, op verdieping -1, waant de bezoeker zich onder water; af en toe vaart een roeiboot over of zwemt een eend boven zijn hoofd, zelfs schaatsers passeren over het ijs. Op -2 roept Veldhoen de illusie van water met behulp van geluid op. Op de website van het CBK, www.cbkgroningen.nl, staat een schetsimpressie van het kunstwerk.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring