Navigatie overslaan

Opnieuw mil­jar­den­in­ves­te­ring in Eemshaven

De Eemsmond in Noord-Groningen is momenteel misschien wel een van de meest florerende regio’s van Europa. Dat komt omdat er nu tal van investeringsprojecten in uitvoering worden genomen die enkele jaren geleden al waren afgesproken. Toch is daar nu ook nog een groot nieuw project bijgekomen: de bouw van een elektriciteitscentrale van de firma Advanced Power. De bouwplannen werden deze maand namelijk bekend gemaakt.

In de Eemshaven in Groningen wordt door het Zwitserse Advanced Power voor 1,2 miljard euro een nieuwe elektriciteitscentrale gebouwd. Dat maakte havenbeheerder Groningen Seaports deze maand bekend. Het energiebedrijf heeft daartoe een stuk grond van 17,5 hectare, ongeveer 35 voetbalvelden, aangekocht.

Het gaat om een aardgasgestookte energiecentrale met een capaciteit van 1200 megawatt. De bouw van de centrale levert naar verwachting werkgelegenheid op voor 300 mensen. Uiteindelijk kunnen er 35 mensen aan de slag en genereert de centrale een indirecte werkgelegenheid voor 35 personen. De bouw van de centrale kan naar verwachting in 2010 van start gaan.

In de Eemshaven staat al een elektrische centrale van Electrabel. Het Duitse RWE is begonnen met de voorbereidingen voor de bouw van een tweede centrale. Advanced Power zou dan de derde centrale worden. Ook Essent heeft vergevorderde plannen voor de bouw van een elektrische centrale.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring