Navigatie overslaan

Oran­ge Blue Ter­mi­nals in Eems­ha­ven speelt in op komst wind­tur­bi­nes op Noordzee

In de Eemshaven heeft zich een nieuw bedrijf gevestigd dat nu al inspeelt op de volgens haar grote kansen die de off-shore windustrie in de Noordzee te bieden heeft. Dankzij haar gunstige ligging is de Eemshaven zeer aantrekkelijk voor veel Duitse bedrijven die straks de reusachtige windmolens gaan bouwen op de Noordzee. En dat kan veel werk opleveren in de Eemshaven, zo bedacht het nieuwe bedrijf Orange Blue Terminals.

Orange Blue Terminals is een overslagbedrijf dat een terrein van 21 hectare aan de Westlobkade in de Eemshaven heeft gepacht, waar straks activiteiten voor de offshore windenergie kunnen plaats vinden.

Orange Blue Terminals werd opgericht op initiatief van de BV Scheepvaart- & Handelmaatschappij Marico Shipping, in samenwerking met een Duits bedrijf uit Hamburg.

‘We zijn drie jaar bezig geweest om onze ideeën gerealiseerd te krijgen en een nieuwe terminal van de grond te tillen in de Eemshaven. Het is prachtig dat het is gelukt, dankzij Buss Ports uit Hamburg. Er ligt nu een prachtig terrein hier, en ik ben er van overtuigd dat het hier drukker en drukker zal worden en dat het terrein over een jaar of tien al wel te klein zal zijn’, aldus een enthousiaste en gedreven Bert Hoekstra, tegenover het blad 'Eemsdeltakringen'.

Buss Ports heeft in Hamburg acht terminals en behoort daar tot de grote bedrijven. De bedrijfskleuren van Buss zijn oranje en blauw, en vandaar dat iemand in Hamburg op het idee kwam om de nieuwe dochter in de 'Holländische' Eemshaven 'Orange Blue Terminals' te noemen.

Orange Blue Terminals kon al snel in bedrijf. Begin augustus 2011 vertrok het eerste schip al vanuit de Eemshaven naar Chili met aan boord vrachtwagens en containers. En in oktober kon de eerste multipurpose havenkraan op de terminal aan de Julianahaven worden geplaatst. Het betrof de zogenaamde Liebherr LHM600 havenkraan, met een gewicht van 570 ton, die in staat is verschillende typen (zware) lasten tot 208 ton te laden en te lossen.

Orange Blue Terminals B.V. exploiteert nu een terminal met een aanvankelijke kadelengte van 260 meter. In 2012 zal deze tot 630 meter worden verlengd.

De terminalvoorzieningen, de geografische ligging en de diepgang van 14 meter maken de nieuwe terminal volgens Bert Hoekstra geschikt voor de overslag van elk type goederen. De diensten voor de energie-industrie zullen, zoals gezegd, een speerpunt vormen: de toekomstige 21 offshore windparken in de Noordzee kunnen vanuit de Eemshaven snel en soepel bevoorraad worden.

www.orange-blue-terminals.nl/nl

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring