Organ Assist geeft donororganen én patiënten wereldwijd een tweede kans
Dit is fantastisch, omdat we zo het donoraanbod kunnen uitbreiden door meer donorlevers geschikt te maken voor transplantatie’, zo jubelde Robert Porte, levertransplantatiechirurg in het UMCG, na de geslaagde operatie. ‘Steeds meer donoren hebben aandoeningen als diabetes en overgewicht, waardoor hun organen van mindere kwaliteit zijn. Toch is het belangrijk dat ook deze organen worden gebruikt voor transplantatie, omdat er nog altijd een groot tekort aan donororganen is.’
Organ Assist lost het mondiale donorprobleem dus op door ervoor te zorgen dat er meer en kwalitatief betere donororganen beschikbaar zijn. Het ontwikkelde hiervoor een zogenoemde ‘orgaanperfusiemachine’. Het transplantatieorgaan wordt in een orgaankamer geplaatst en door middel van een pomp van zuurstof voorzien. Zo wordt voorkomen dat het afsterft en kan de kwaliteit van het orgaan zelfs worden verbeterd.
Het idee voor deze orgaankamer ontstond al in 1999, tijdens promotieonderzoek van Arjan van der Plaats aan het UMCG. Zijn technologie bleek zo hoopgevend dat het in 2005 een spinoff kreeg in de oprichting van Organ Assist. Inmiddels is Van der Plaats Chief Technology Officer bij Organ Assist en heeft hij samen met diverse research teams de technologie verder uitgewerkt. En met succes. Er zijn al diverse patenten aangevraagd en zo heeft het bedrijf een uniek portfolio van producten en een wereldwijd leidende positie op het gebied van orgaanperfusie weten op te bouwen.
Organ Assist levert de technologie en bijbehorende producten en (trainings)diensten dus over de hele wereld. Onder haar afnemers bevinden zich voornamelijk ziekenhuizen, maar ook nationale organisaties en instanties die zich bezighouden met donororgaanmanagement staan in de rij.
Dankzij de unieke technologie gaat het het Groningse bedrijf behoorlijk voor de wind. En de komende jaren lijkt daar vooralsnog weinig verandering in te komen. ‘Onze verwachting is dat onze omzetten over vijf jaar zijn vertienvoudigd’, aldus Wilfred den Hartog, Chief Executive Officer. En dat is niet ondenkbaar, want de gepatenteerde techniek is zo opgezet dat het ook toepasbaar is op andere gebieden, zoals medicatieonderzoek.
Maar wat er de komende jaren ook zal gebeuren, Organ Assist blijft Groningen hoe dan ook trouw, zo geeft Den Hartog aan. ‘Hier hebben we onze kennisbank, leveranciers en producten om de hoek. Organ Assist is in Groningen geboren en daar zijn we trots op!’
Bekijk hieronder de film die over Organ Assist werd gemaakt in het kader van de nominatie voor de Groninger Ondernemingsprijs 2017.