Oud gronddepot in Groningen wordt klimaatbestendig bos
De provincie Groningen gaat een klimaatbos aanleggen aan de rand van de stad Groningen. Het bos van ongeveer 5 hectare komt op het oude gronddepot van de provincie. De bedoeling is om begin 2024 de eerste bomen te planten.
In het ontwerp wordt rekening gehouden met het oorspronkelijke landschap. Zo wordt de oude rivier de Hunzeloop teruggebracht in het gebied. Samen met de gemeente Groningen, het Groninger Landschap en de omgeving wordt hiervoor een plan uitgewerkt. Ook krijgt het nieuwe bos wandelpaden en worden de oevers van het Winschoterdiep natuurvriendelijk gemaakt.
"Met het klimaatbos bij Roodehaan wordt Groningen weer een stukje groener en klimaatbestendiger”, vertelt gedeputeerde Johan Hamster. “Naast het vasthouden van CO2 en het versterken van de biodiversiteit wordt het ook een fijne plek om te ontspannen, waar hopelijk vele generaties Groningers na ons van kunnen genieten."
Aandacht voor het klimaat
Het klimaatbos moet helpen om verdere opwarming van de aarde tegen te gaan. Er komen bomen en struiken te staan die veel CO2 vasthouden en van oorsprong in Groningen voorkomen. Een ander doel van het klimaatbos is om klimaatverandering en het ontstaan van het landschap onder de aandacht te brengen bij Groningers. Tijdens het project worden onder andere kinderen betrokken bij het aanplanten van het bos.
Programma Bos en Hout
Het klimaatbos is onderdeel van het programma Bos en Hout waarbij de provincie in tien jaar tijd 750 hectare bos en andere beplanting wil realiseren. Het doel van dat programma is om Groningen mooier, groener, biodiverser en klimaatbestendiger te maken. Dat doet de provincie niet alleen, maar via subsidies en in samenwerking met anderen.
Tot 1 november is er een subsidieregeling voor het vergroenen van schoolpleinen, bedrijventerreinen, erven, lijnbeplanting en nieuw bos. Informatie daarover is te vinden op de website van de provincie Groningen.