Navigatie overslaan

Over vijf jaar meer werk dan men­sen op Gro­ning­se arbeidsmarkt

De werkloosheid in Groningen is de afgelopen jaren aanzienlijk afgenomen, maar door de Kredietcrisis loopt het percentage weer op. Toch ziet de wereld er over een paar jaar compleet anders uit in Groningen. Bijna dramatisch anders, want rond 2015 zijn er zo weinig sollicitanten voor vacatures dat werkgevers als het ware bij hun personeel moeten gaan solliciteren of zij hem goed genoeg vinden om voor te gaan werken. De omgekeerde wereld.

Over een jaar of vijf zijn de baby-boomers met pensioen, maar zijn er veel te weinig jongeren om alle vrijgevallen banen te bezetten. Dat melden twee Groningse arbeidmarktdeskundigen: Kees Tillema (Het Zuiderlicht Managementadviseurs, Glimmen) en Dick Dam (Hollandse Nieuwe, Groningen) deze maand in een artikel in het Dagblad van het Noorden. Volgens hen wordt het probleem van de krappe arbeidsmarkt over vijf jaar onderschat. Voor bepaalde ‘luxe' functies, zoals bijvoorbeeld de communicatie, zullen de gevolgen dramatisch zijn.

Volgens Tillema en Dam is er al in 2015 meer werk dan er mensen zijn. "De druk op de arbeidsmarkt wordt heel groot", stelt Dam, "en dat blijft gegarandeerd zo. De huidige crisis zorgt hooguit voor een tempowisseling. Het gekke is dat niemand het over die situatie heeft." Tillema: "Bedrijven, ook hele grote en gerenommeerde, kijken op dit moment alleen maar naar rendement via kostensaneringen op korte termijn."
Hoe de arbeidsmarkt zich de komende jaren gaat ontwikkelen is algemeen bekend. Dick Dam voorziet dat er over tien jaar geen cao's meer zijn. ‘Waar schaarste is, veranderen de verhoudingen. De werkgever komt achteraan in plaats van zoals nu vooraan. Dat is wel even een ander perspectief."

Dam en Tillema denken dat een paar functies in de nabije toekomst regelmatig gewogen zullen worden op hun belang: communicatie, p&o en kwaliteitsmanagement. Deze functies zullen vermoedelijk minder vaak worden ingevuld. Met meer werk dan er mensen zijn, zal er ook naar de organisatie moeten worden gekeken, worden functies tegen het licht gehouden en worden alleen de echt belangrijke bezet.

www.dvhn.nl

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring