Pezy Product Innovation omarmt Cradle to Cradle-filosofie
‘Bij gewone recycling verminder je over het algemeen de waarde van grondstoffen’, zo legt Feenstra uit. ‘Je kunt het daarom ook ‘downcycling’ noemen. Het materiaal waarvan bijvoorbeeld een huishoudelijk apparaat gemaakt is, zal nadat dat apparaat vervangen wordt niet snel weer gebruikt worden om een gelijkwaardig product van te maken. Daarvoor komen er tijdens het recyclingproces veel te veel onzuiverheden in de grondstof en ook de kleur blijft meestal niet intact. Uiteindelijk zijn grondstoffen zover gedowncycled dat ze alsnog op de vuilnisbelt of in de verbrandingsoven terechtkomen.’
En dat terwijl in de toekomst schaarste van grondstoffen nog meer op de loer ligt en het milieu onherstelbare schade kan oplopen door de manier waarop we met grondstoffen omgaan.
Om deze problematiek het hoofd te bieden ontwikkelden architect William McDonough en chemicus Michael Braungart de Cradle to Cradle-filosofie, die zij in 2002 presenteerden. ‘Hierin staat het slim ontwerpen van producten centraal. Door al bij het ontwerpen rekening te houden met hoe je grondstoffen na afdanking het beste kunt scheiden, kun je echt recyclen en in de toekomst zelfs ‘upcyclen’.
Dat laatste is volgens de productontwerper van Pezy voorlopig echter nog toekomstmuziek. ‘Het is al mogelijk met koper, doordat het winnen van koper uit afvalstromen soms al makkelijker gaat dan vanuit nieuw gewonnen kopererts. Met de ontwikkelingen om afvalstromen beter te kunnen scheiden, zijn we steeds beter in staat om onze grondstoffen zuiverder terug te krijgen. Stapje voor stapje komen we er. Daar ben ik van overtuigd.’
Aan de inzet van Pezy zal het in ieder geval niet liggen. Het Groningse ontwerpbureau, verantwoordelijk voor de ontwikkeling van bekende producten van grote merken als Heineken, Philips, Océ en Samsonite, probeert het Cradle to Cradle-principe zo veel mogelijk toe te passen. ‘We zijn een aantal jaren geleden gestart met het opleiden van mensen en zijn ons er steeds verder in gaan verdiepen. Afhankelijk van wat een klant wil, kunnen we het nu in verschillende gradaties toepassen’, aldus Feenstra.
Het beste voorbeeld van een echt volledig recyclebaar product zonder waardeverlies van de grondstoffen is de door Pezy ontwikkelde ‘Superscoop’. Dit groene strandschepje is niet alleen volledig herbruikbaar, maar ook nog eens biologisch afbreekbaar. Een in de zee op drift geraakte Superscoop zal na enkele maanden volledig oplossen zonder schade voor het milieu.
www.pezy.nl