02/02/2021

Pieter Smitbrug geopend: Groningen heeft nu officieel de langste wandel- en fietsbrug van Europa

De langste fiets- en voetgangersbrug van Europa ligt in Groningen, tussen Winschoten en Blauwestad. De iconische Pieter Smitbrug is 800 meter lang en is vernoemd naar de in 2018 overleden oud-burgemeester van Oldambt Pieter Smit. De brug is maandag officieel geopend.

De brug is 800 meter lang, 3,5 meter breed en bestaat uit vier gecombineerde bruggen. De houten brug loopt over het Winschoterdiep, de A7, de ecologische zone en het Oldambtmeer. Fietsers en wandelaars kunnen de brug op drie plekken op en af.

Natuur

Bij het ontwerp van de brug is rekening gehouden met de natuur. Zo is er speciale en energiezuinige ledverlichting gebruikt waar dieren geen last van hebben. Omdat de brug de vliegroute van vleermuizen kruist zijn er op strategische plekken bomen geplant. Zo kunnen vleermuizen ook de jachtvelden aan de andere kant van de brug bereiken. Aan de onderkant van de brug hangen op verschillende plekken nestkasten voor vogels. Aan de kant van Blauwestad is aan de voet van de brug een zandwal aangelegd. Hier kunnen oeverzwaluwen hun nesten bouwen.

Met de opening van de brug gaat een lang gekoesterde wens van inwoners van het gebied in vervulling. Vanuit Blauwestad kunnen ze makkelijker en sneller bij de voorzieningen in Winschoten komen, zoals scholen of winkels. Omgekeerd kunnen inwoners van Winschoten sneller naar recreatieve voorzieningen rond het Oldambtmeer.

Video

Het ontwerp van de brug is afkomstig van architect Nol Molenaar. De constructie bestaat uit duurzaam hout afkomstig uit Gabon in Centraal-Afrika. Met zijn 800 meter is de brug iets langer dan de 756-meter lange fietsbrug in het Zweedse Sölvesborg, die tot voor kort de langste brug was. De brug had de werknaam ‘de Blauwe Loper’, maar is bij de opening omgedoopt tot Pieter Smitbrug.

Vanwege corona was het niet mogelijk om de brug feestelijk te openen. Daarom is een video gemaakt, waarin Fleur Gräper - van Koolwijk (gedeputeerde) en Cora-Yfke Sikkema (burgemeester Oldambt) de brug openen.

29/01/2021
DNV GL verhuist naar nieuwe Plus Ultra; Groningen krijgt waterstof innovatiecentrum
29/01/2021
Toukomstpanel verdeelt 100 miljoen over 44 projecten