Navigatie overslaan

Pla­ti­na jubi­le­um Nobel­prijs Frits Zer­ni­ke gevierd met Microscopendag

Het is dit jaar 70 jaar geleden dat de Groningse hoogleraar Frits Zernike de Nobelprijs voor Natuurkunde ontving voor zijn uitvinding van de fasecontrastmicroscoop. Dat wordt in de stad en provincie Groningen op 4 november gevierd met een Microscopendag: 70 microscopen, op 70 plekken. Bezoekers kunnen hier dan zelf de microwereld ontdekken.

Tijdens deze Microscopen dag staat op tien deelnemende plekken een fasecontrastmicroscoop van de internationaal toonaangevende firma Zeiss, die gebaseerd ia op de uitvinding van Frits Zernike. Bezoekers aan het Universiteitsmuseum kunnen een pareltje bewonderen. Daar staat een microscoop uit het familiearchief van Zernike.

In totaal doen 70 locaties mee. Vesting Bourtange heeft bijvoorbeeld de middeleeuwse spijkers van zolder gehaald voor bestudering. De bezoekerscentra van het Groninger Landschap staan midden in de natuur en hebben allerlei onderzoeksonderwerpen om zich heen voor onder de lens. In Groningen-stad doet onder meer de Hortus Botanicus mee. Ook de centra van elektronenmicroscopie van zowel UMCG als RUG zijn geopend. Daar zijn rondleidingen voor groepen van maximaal 30 personen.

Symposium

Voorafgaand aan de publieksdag is er op 3 november een symposium, bestaande uit een dagprogramma met diverse lezingen over Zernike, diens uitvinding, zijn tijdgenoten en de toekenning van de Nobelprijs voor zijn werk. ’s Avonds spreekt onder meer kleinzoon Frits Zernike in het Academiegebouw.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring