Navigatie overslaan

Poly­Va­ti­on BV wint Wub­bo Ockelsprijs

Directeur Theo Flipsen van PolyVation BV in Groningen heeft de Wubbo Ockelsprijs 2008 van de gemeente Groningen gewonnen. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 10.000 euro en een beeldje.

De Wubbo Ockelsprijs wordt door de gemeente uitgereikt aan mensen, die een band hebben met Groningen en die een uitzonderlijke prestatie hebben geleverd op het gebied van natuurwetenschappen of techniek.

Flipsen kreeg de prijs voor zijn werk op het gebied van materiaaltechnologie. Sinds zijn promotieonderzoek in 1996 over de techniek heeft Flipsen acht octrooien toegekend gekregen. Hij ging internationaal de boer op met zijn kennis op het gebied van zijn specialisatie: polymeerchemie, en dan met name biologisch afbreekbare kunststoffen.
Nu leidt Flipsen een bedrijf met twintig werknemers en een jaaromzet van twee miljoen euro. De productie van Polyvation loopt van ingrediënten voor lipsticks tot bestanddelen van geneesmiddelen die hun werkzame stoffen na inname gecontroleerd afgeven in het menselijk lichaam.

Inmiddels doet het Groningse bedrijf zaken over de hele wereld en met name in Noord-Amerika. Zo'n zestig procent van de omzet komt uit de medische industrie en dertig procent is afkomstig van de farmacie. Cosmetica is een relatief nieuwe toepassing van de PolyVation-producten en is goed voor tien procent van de omzet.

Eerdere winnaars van de tweejaarlijkse Wubbo Ockelsprijs zijn Ockels zelf (in 1986), geneesmiddelenonderzoeker Jan Jonkman (in 1998), kernfisycus Rob de Meijer (in 2000) en oogchirurg Jan Worst (in 2002). Dit waren allemaal wetenschappers die een innovatief idee uit wisten te bouwen tot een commercieel succes.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring