Navigatie overslaan

Poly­ga­nics en Syn­com krij­gen 1,2 mil­joen sub­si­die voor onder­zoek naar lever- en alvleesklierpleister

Het bedrijf Polyganics uit Groningen ontwikkelt een pleister waarmee complicaties na een lever- en alvleesklieroperatie mogelijk kunnen worden voorkomen. Het medische technologiebedrijf werkt hiervoor samen met het Groningse biotechbedrijf Syncom. Een prototype van de lever- en alvleesklierpleister is inmiddels beschikbaar. Nieuw onderzoek moet de werking, veiligheid en effectiviteit van de zelfklevende pleister aantonen bij mensen. Polyganics en Syncom krijgen hiervoor een totale subsidie van 1,2 miljoen euro van de provincie en gemeente Groningen en het Samenwerkingsverband Noord-Nederland.

Lekkage van vocht na lever- en alvleesklieroperaties is een veelvoorkomende complicatie. Het is lastig te behandelen omdat gal- en alvleeskliersappen zo agressief zijn. De ontwikkelde pleister blijkt bestand te zijn tegen deze sappen. Of de pleister ook goed werkt bij het afdichten van operatiewonden zal moeten blijken uit het validatie-onderzoek, dat later dit jaar in meerdere Europese ziekenhuizen plaatsvindt.

Snelgroeiend

Eerder ontwikkelde dit innovatieve Groningse bedrijf een pleister voor gebruik na hersenoperaties. Polyganics bereidt zich voor op een verhuizing naar een nieuw pand op de Zernike Campus, omdat het snelgroeiende bedrijf uit zijn jasje knapt. De nieuwbouw wordt mede mogelijk gemaakt met ondersteuning vanuit de Regionale Investeringssteun Groningen.

Inspirerend voorbeeld

Gedeputeerde IJzebrand Rijzebol: "We zijn er trots op dat we innovatieve bedrijven kunnen ondersteunen die zorgen voor toekomstige investeringen in onze regio. Polyganics is een inspirerend bedrijf dat voortdurend nieuwe medische producten ontwikkelt en succesvol op de markt weet te brengen. Daarnaast biedt het bedrijf hoogwaardige werkgelegenheid. We wensen het team veel succes bij het onderzoek naar de lever- en alvleesklierpleister."

Groningen@Work

De subsidie van de provincie Groningen komt uit Groningen@Work, het programma economie en arbeidsmarkt van de provincie Groningen. Met dit programma stimuleert de provincie Groningen innovatie, duurzame ontwikkeling en werkgelegenheid bij het regionale bedrijfsleven.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring