Navigatie overslaan

Pop en under­ground komen samen op Euro­so­nic Noorderslag

Zoals elk jaar in januari is ook in 2016 Groningen weer vier dagen lang het centrum van de Europese popscene. Van 13 tot en met 16 januari vindt dan Eurosonic Noorderslag plaats. Dit is elk jaar hét evenement waar nieuw talent uit binnen- en buitenland zich in de kijker van de programmeurs van de grote en kleinere Europese festivals probeert te spelen. Dé plek dus om ‘the next big thing’ vlak voor een doorbraak nog even mee te kunnen maken in een kleine zaal of intiem café.

Eurosonic neemt de eerste drie dagen van het festival in beslag. Groningen staat dan in het teken van nieuw Europees talent: de meest veelbelovende acts in hun thuisland, maar vaak nog onbekend buiten hun landsgrenzen.

Elk jaar staat een land of een regio centraal. Dit jaar is dat Centraal Oost-Europa: van Estland, Letland en Litouwen tot Hongarije, Roemenië en Macedonië. Maar ook acts uit de lage landen geven natuurlijk acte de présence. Wat te denken van de Nederlandse bands Kovacs en Pauw of Alice On The Roof en Tout Va Bien uit België.

Het grootste muziekfestival van Noord-Nederland sluit op zaterdag 16 januari af met Noorderslag, dé graadmeter van de Nederlandse popmuziek. Jong talent en gevestigde namen wisselen elkaar af op de verschillende podia van cultuurcentrum Oosterpoort. De avond wordt traditioneel afgesloten met de uitreiking van de Popprijs.

Alternatieve feestjes

Maar ook voor wie geen kaartjes voor een van de main events weet te regelen, is er van alles te beleven gedurende die 13e, 14e, 15e en 16e januari. In kroegen en cafe’s, in kraakpanden en in achterafzaaltjes, overal staat wel een bandje te spelen of wordt een minifestivalletje georganiseerd.

Wat te denken van Grunnsonic, de Groningse tegenhanger van Eurosonic met alleen maar Groningse artiesten. Of Pleuropsonic, voor wie de wat alternatievere acts op Eurosonic Noorderslag nog niet alternatief genoeg zijn.

Eigenlijk is het gewoon het beste om – als je dus geen toegangspolsbandje hebt weten te bemachtigen – maar gewoon de stad in te duiken en je onder te dompelen in de alomtegenwoordige muziekscene. Duik gewoon een café in en dikke kans dat er live muziek wordt gespeeld.

De komende maanden zal er meer bekend worden gemaakt over het (rand)programma op www.eurosonic-noorderslag.nl

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring